Primeur: de eerste Friese Sjampanje ontkurkt

0
232
TWIJZEL - Sjampanje

TWIJZEL – Onder luid applaus werd vrijdagmiddag de kurk van de allereerste Friese champagne ontkurkt op wijngaard de Frysling, net buiten Twijzel. Douwe en Jantiene Broersma runnen hier sinds 2009 de meest noordelijke wijngaard van Nederland, en naast rosé en witte wijn worden hier nu ook druiven gekweekt voor ‘Sjampanje Brut en Sjampanje Droech’. Voor de productie van de Friese Sjampanje zijn de druiven Johanniter en Souvignier Gris gebruikt. Bij de lancering van deze mousserende wijn was ook gedeputeerde Jannewietske de Vries aanwezig. De wijngaard Frysling beslaat een anderhalve hectare grond waar 4700 druivenstronken aanwezig zijn en zes druivenrassen worden gekweekt. De etiketten van de wijnen van Frysling worden ieder jaar ontworpen door een andere kunstenaar uit het Noorden.