Trotse commandant Bert Schreuder neemt afscheid van zijn korps

0
148
grootegast afscheid brandweer

Brandweercommandant neemt na 31 jaar afscheid

GROOTEGAST – In de brandweerkazerne van Grootegast werd donderdag afscheid genomen van brandweercommandant Bert Schreuder. Na bijna 31 jaar gaat hij met pensioen. Schreuder kijkt terug op een mooie periode bij de brandweer. Waar hij onderaan de ladder begon, wist hij uiteindelijk op te klimmen naar de hoogste rang. Daarnaast was hij als Officier van Dienst betrokken bij grote branden en zware ongevallen in de regio.

Honderden keren rukte Schreuder uit naar allerlei incidenten. “Ga maar uit van 20 tot 25 uitrukken per jaar en dat vanaf 1 januari 1982,” zegt hij. Grote branden die altijd bij blijven zijn die van een veevoeder in Gerkesklooster/Stroobos en de centrumbrand in Grootegast, waarmee het dorp landelijk in het nieuws kwam. Dat de ene brand dichter bij huis was dan de ander, geeft hem geen extra waarde. “Je moet het puur zakelijk bekijken,” zegt hij. Wel wordt hij af en toe aan een uitruk herinnert. “Je ziet wel eens bermmonumentjes en dan denk ik: ja, daar ben ik ook bij geweest.”

In al die jaren heeft de commandant veel zien veranderen. “Het is allemaal veel professioneler geworden en dat is goed,” zegt hij. “Als er in het verleden ergens een grote brand was, werd er willekeurig een korps bij geroepen. Nu ligt alles vast in protocollen.” Door die protocollen blijft bij een grote brand altijd in het midden van een gebied een extra brandweerauto achter, die ingezet kan worden bij andere incidenten.

Zelf begon hij als vrijwillige brandwacht bij het korps. “In 1977 was ik al begonnen met enkele opleidingen tot brandweerman. Toen wij later in Grootegast kwamen wonen werd ik door de commandant gevraagd of ik interesse had.” Wat volgde was een carrière binnen het korps, waar hij uiteindelijk in 1995 zelf commandant van werd. “Ik werkte daarvoor bij de universiteit. Uiteindelijk ben ik deels in Grootegast en deels voor de Hulpverleningsdienst Groningen gaan werken.” Daarnaast werkte hij vanaf 1999 als Officier van Dienst in de westkant van de provincie Groningen en werd hij een paar jaar geleden als pelotonscommandant ingezet bij de wateroverlast nabij Woltersum.

Complimenten krijgt het korps regelmatig. Deels vanwege de vaardigheidstoetsen waar het korps al jaren hoog bij scoort, iets wat Schreuder een hoogtepunt noemt, maar ook vanwege haar brandweerauto. Hoewel deze al weer aardig wat jaren meegaat, ziet hij er nog steeds als nieuw uit. “Samen met Bellingwedde en Oldehove waren wij de eersten die dit voertuig kozen. We hadden daarvoor een werkgroep opgericht met onder meer Bedum. Uiteindelijk gingen zij met Winsum voor een DAF. Wij kozen de Scania omdat alles aan de opbouw origineel is. Alle veiligheidscertificaten voor vrachtwagens gelden hier ook voor.” Ooit zal de wagen vervangen moeten worden, maar ook Schreuder weet dat zijn manschappen hem voorlopig niet kwijt willen. “Je schrijft hem in vijftien jaar af, maar hij kan nog wel wat langer mee.” Dat kiezen voor de wagen deed Schreuder als laatste commandant in Grootegast. Tegenwoordig is de aanbesteding Europees geregeld en heeft een korps veel minder te zeggen over het type auto dat zij willen.

Helemaal vertrekt Schreuder niet bij de brandweer, dat zou hij ook niet willen. “De collegialiteit blijft je altijd bij. Die binding ga ik missen. Voor wedstrijden wil ik nog wel instructie blijven geven. Ik blijf links en rechts wel een beetje betrokken.” Op dezelfde avond dat Schreuder afscheid nam, deed zijn korps dat ook van de gemeente Grootegast. Per 1 december valt het namelijk niet meer onder de gemeente, maar onder een provinciale brandweerorganisatie.