Zuidhorn twijfelt over zondagopenstelling

0
100

ZUIDHORN – De gemeenteraad in Zuidhorn kon er vorige week niet over uitkomen of de winkels nou wel of niet op zondag open mogen. Bij de raadsleden heersen twijfels over de vraag of de maatregelen niet te rigoureus zijn. Burgemeester Bert Swart (CDA) werd daarom teruggestuurd naar de ondernemers, om de plannen nogmaals door te spreken.

Het werd maandag in de raadszaal een discussie met principiële en praktische standpunten. De christelijke partijen zagen niks in winkels die op zondag open zijn. Volgens CDA en CU moet de zondagsrust gerespecteerd worden. “Een ander zwaarwegend argument is dat de kleine ondernemers dan niet hoeven opboksen tegen het grootwinkelbedrijf,” pleitte Freek Nieuwenhuis (CDA). “Wel willen we dat bedrijven een ontheffing kunnen aanvragen bij speciale gelegenheden.”

De raadsleden probeerden in de discussie te denken voor kleine ondernemingen. Ze waren bang dat werknemers geen ‘nee’ tegen hun baas durven te zeggen als hij hen vraagt op zondag te werken, zo pleitte de PvdA. Ook wilden partijen ondernemers op deze manier niet indirect verplichten om open te gaan. Tegelijkertijd werd wel geconstateerd dat nu al op vrijdagavond niet alle winkels in het centrum open zijn.

Wie onvoorwaardelijk voor de openstelling was, was raadslid Harrie Rutgers (D66). “Wij vertrouwen op de eigen kracht van de mensen. Moeten wij het bepalen of laten we de keuze aan de ondernemers? Het college heeft nu bepaald wat goed is voor ondernemers en burgers.” Waar Rutgers de keuze aan de ondernemers wilde laten, wilde de VVD niet zover gaan. Wel was René Westerhoff-Dijkinga het met de overige argumenten eens. “Wij kunnen wel hele goede politici zijn, maar dat betekent niet dat wij ook goede ondernemers zijn. Er is geen verplichting om open te zijn.” Hij pleitte voor de gulden middenweg, wat volgens hem twaalf zondagsopeningen per jaar betekent.

GroenLinks pleitte voor een referendum. Kaas Wybo van der Hoek (GL): “Het collegevoorstel bekijken we nu maar even praktisch en niet principieel. We zien dat jongere generaties wel op zondag naar de winkel willen.” Hij pleitte niet nu voor een wijziging van de regels, maar pas bij de verkiezingen volgend jaar. In de vorm van een referendum kan de kiezer zich dan uitspreken. Voor dat referendum kwam overigens geen steun. Raadslid Nieuwenhuis noemde een referendum iets voor bange bestuurders.

Hoewel een meerderheid tegen opstelling op zondag af leek te stevenen, werd uiteindelijk het voorstel aangenomen. Op verzoek van onder meer de VVD, GroenLinks en de PvdA moet burgemeester Swart opnieuw in gesprek met de ondernemers in de gemeente. Daarbij moet op verzoek van de PvdA ook gekeken worden naar de optie die de VVD bood om twaalf keer per jaar een ontheffing te verlenen. André Hatzman: “Wij gaan voor het belang van alle ondernemers, niet alleen die van Albert Heijn.”