Haalbaarheidsstudie geeft positief beeld, nu is het wachten op geld

0
283
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Herstel voormalige Jozefschool klein stapje dichterbij

 

EENRUM/WEHE DEN HOORN – Het idee van Stichting Herstel Erfgoed De Marne om de voormalige Jozefschool in Wehe-den Hoorn te restaureren is een heel klein stapje dichterbij gekomen. De haalbaarheidsstudie die door adviesorganisatie Libau is verricht geeft in ieder geval te kennen dat met een eventuele restauratie een aantal opties voor het pand zijn als herbestemming. Voorzitter Bert Dijksterhuis is voorzichtig, want ook hij weet dat er nog een lange weg te gaan is. Er is namelijk geld nodig, veel geld.

De haalbaarheidsstudie herbestemming van de voormalige Jozefschool in Wehe-den Hoorn geeft de stichting drie opties. Volgens Dijksterhuis staat het de stichting vrij om ook naast deze opties naar andere mogelijkheden te zoeken voor de inrichting van het pand. De voormalige parochieschool is anno 2014 een oud en vervallen gebouw, eigenaresse Iti Pauptit is er na de koop in 1989 ook niet in geslaagd om het gebouw goed te onderhouden. Gevolg: een monumentaal pand staat, wanneer er de komende jaren niets gebeurt, op de nominatie om kennis te maken met de sloophamer. En dat is als het aan Dijksterhuis en consorten ligt niet de bedoeling. De voormalige Jozefschool is namelijk niet voor niets een Rijksmonument.

“Een van de opties die Libau heeft aangereikt is om het pand geschikt te maken voor seniorenwoningen”, vertelt de preses. “Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar heeft wat ons betreft niet de voorkeur. Op die manier wordt de omgeving niet veel gewaar van het historische karakter van het pand en dat is nou juist iets wat we wel willen. Wanneer er een toeristische plek van wordt gemaakt waarmee de combinatie met het bedrijfsleven ook nog wordt gemaakt, krijgt de voormalige school een wijdere betekenis dat een centrale rol kan gaan vervullen in de prachtige streek. Het pand heeft namelijk uitstraling en karakter en wanneer het gebouw hersteld is ziet het er piekfijn uit en is het een visitekaartje voor de streek. Nu niet, momenteel heeft het een drukkende waarde op de omliggende panden.”

En deze situatie is juist iets wat de betrokkenen bij Stichting Herstel Erfgoed De Marne een doorn in het oog is. Dit van oorsprong prachtig, karakteristiek gebouw zou juist hét uithangbord van Wehe-den Hoorn moeten worden, aldus de bestuursleden van de stichting. “Deze restauratie kan van dit gebouw weer iets moois maken, iets unieks wat je in Nederland nauwelijks tegenkomt.” De voormalige Jozefschool is namelijk een ontwerp van de beroemde architect Tepe, die in de negentiende eeuw vele gebouwen voor met name de katholieke kerk heeft ontworpen. Prachtige monumentale kerkgebouwen en scholen die ieder hun eigen karakteristieke aspecten bezitten.

De stichting is enthousiast en ook Pauptit is akkoord met de wensen van de bestuursleden. Het casco zal in de ogen van de stichting gerestaureerd moeten worden en daarnaast zal een instelling of onderneming zelf de interne verbouwing voor zijn of haar rekening moeten nemen. De restauratie van de casco kent een kostenplaatje van naar verwachting 500.000 euro. Dijksterhuis denkt hierbij aan twee geldstromen. “Het eerste gedeelte zullen we moeten verwerven door bijdrages van fondsen en eventuele provinciale subsidie, terwijl het overige deel particulier geld zal moeten zijn.” De stichting hoopt dan ook op een grote mecenas die een groot gedeelte uit liefde voor het project en wellicht uit commercieel belang kan en wil financieren. “We moeten daarnaast nog met het dorp in gesprek, maar de voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen Wehe-den Hoorn is in ieder geval positief. We gaan ervoor en hopen dat het lukt. Dit pand mag eigenlijk niet verdwijnen, daarvoor heeft het een te grote historische waarde.”