‘Het is een sprong in een warm bad!’

0
262
Aldtsjerk - nieuwjaarsduik 1

Prettige temperaturen bij Nieuwjaarsduiken

 

BURUM/ALDTSJERK – Het is Nieuwjaarsdag, 11.45. Ondanks dat over vijftien minuten het startschot gelost gaat worden voor alweer de zestiende Nieuwjaarsduik in Burum, is het nog vrij rustig bij de haven. Hier en daar staat al iemand in zwembroek klaar, en het publiek komt langzaam naar de haven gestroomd. In Burum zitten ze er niet over in. De ervaring leert dat het voor twaalven vaak vrij rustig is, maar om 12.00 uur staan bijna alle inwoners van het dorp in de haven om toe te kijken hoe anderen een frisse duik durven te nemen in het ijskoude water. IJskoud is het water dit jaar echter niet. ‘Het is net als springen in een warm bad!’ roept een ervaren Nieuwjaarsduiker. ‘We hebben hier ook wel gehad dat het ijs nog weggehakt moest worden!’ Een aantal meisjes kijkt de man eens aan, met een blik in de ogen alsof de man gek geworden is. Het kippenvel staat hen al op de benen, en ze trekken het koord van de badjas nog maar eens steviger vast. Toch heeft de man gelijk. De temperatuur is in jaren niet zo hoog geweest op nieuwjaarsdag. Het is alleen de wind, die zachtjes waait, die het koud maakt op deze eerste dag van het jaar. Traditioneel zijn er veel deelnemers aan de duik die met deze duik geld ophalen voor een goed doel. De World Servants zijn weer goed vertegenwoordigd. Uit Dokkum komt een groep van acht vrouwen. Onder deze vrouwen zijn Lysbet en Jelly met hun moeder. Jelly gaat in de komende zomer naar Guatemala met World Servants, Lysbet en haar moeder in het voorjaar naar Ghana. ‘We halen met deze duik 375 euro op voor onze projecten. Maar nu eerst dat koude water nog maar even in!’ Even voor twaalven komt een gekleurd gezelschap het publiek in. De oplettende kijker herkend in de twee typetjes niemand minder dan Teake van der Meer en Griet Wiersma. Zij lossen even na twaalven het startschot van de zestiende Nieuwjaarsduik. De eerste persoon die het water raakt is organisator Renze Poortinga van het dorpshuis in Burum. Hij neemt een aanloop, en duikt het water in. Vlak achter hem plonst wethouder Jelle Boerema het water in. Veel van de in totaal vijfenzeventig deelnemers blijven een tijdje in het water, een deelnemer of acht waagt het zelfs om naar de overkant van de haven te zwemmen. Het shantykoor zet vervolgens een aantal nummers in, waarna de officieuze nieuwjaarsreceptie van Burum met snert en chocolademelk van start gaat. ‘Dit jaar hadden we vijfenzeventig deelnemers,’ vertelt Ruurdtsje Poortinga. ‘Minder dan we hadden gehoopt, maar het is desondanks weer een groot succes!’ Voor mensen in Friesland waren er dit jaar veel mogelijkheden om het nieuwe jaar fris te beginnen. In Surhuisterveen werd voor het eerst een duik georganiseerd, wat een groot succes bleek te zijn. Ook in Kollumerzwaag en Kootstertille kon gedoken worden. Om 15.00 uur werd ook in Aldtsjerk gedoken in het water van de Moark. Voornamelijk veel jonge inwoners van de Trynwâlden kwamen in Café Moarkswâl samen. Er was te zien dat deze deelnemers het laat gemaakt hadden de avond ervoor. Vele duikers namen eerst een bakje koffie om nog enigszins wakker te worden. Uiteindelijk stelden zesendertig mensen op op het Jeen van der Bergplein. Een drummer en een trompettist warmden de deelnemers op voordat zij de sprong in het elfstedenwater zouden wagen. De hit ‘Tsunami’, bekend van Serious Request in Leeuwarden, werd door de beide heren gespeeld. Om 15.00 uur werd vuurwerk afgeschoten waarna de deelnemers het water in sprongen. Het water hier bleek ijs- en ijskoud te zijn, waardoor de meeste duikers probeerden zo snel mogelijk het water te verlaten. Dat ging via de twee ladders echter niet zo snel, waardoor veel deelnemers langer in het water lagen dan dat zij hadden gehoopt. Na de duik pakten de drummer en trompettist direct hun instrumenten op, en musiceerden de deelnemers terug het café in. Hier stond de deelnemers warme versnaperingen te wachten, maar sommigen proosten liever nogmaals op het nieuwe jaar.

 

 

Aldtsjerk - nieuwjaarsduik 3

 

Burum - nieuwjaarsduik 1

 

Burum - nieuwjaarsduik 2

 

Burum - nieuwjaarsduik 4