Publieksfavorieten winnen 19e Centrumcross Surhuisterveen

0
140
Surhuisterveen - centrumcross 3

Vos en Van der Haar niet te kloppen

 

SURHUISTERVEEN – Waar de Profronde afgelopen zomer in het centrum van Surhuisterveen gereden moest worden in de stortregen en het daardoor voor zowel de rijders als het publiek een koude aangelegenheid werd, was de temperatuur tijdens de Centrumcross afgelopen donderdag eigenlijk best aangenaam. Er werd hier en daar wel een klein buitje voorspeld, maar eigenlijk niets waarvoor je de paraplu open zou trekken. Toch lijkt het het publiek van de wielerevenementen in Surhuisterveen niets uit te maken. Of het nou vriest, of het nou regent of als er een heerlijk zonnetje schijnt, publiek komt er. Massaal. Dat was afgelopen donderdag niet anders. Het Wielercomité had voor de wedstrijd van de vrouwen niemand minder dan regerend wereldkampioen Marianne Vos gecontracteerd, en voor de wedstrijd van de heren zou Lars van der Haar aan de start verschijnen. Deze namen, en vele andere rijders uit zowel binnen- als buitenland, zorgden ervoor dat er voor het publiek flink wat spektakel te zien was. Nieuw dit jaar was de Centrumcross Run. Even geen evenement voor wielrenners, maar voor hardlopers. Zij konden kiezen uit vier afstanden, 2,5 kilometer tot 10 kilometer, voornamelijk over harde ondergrond. Het Wielercomité was na afloop niet ontevreden over de deelname. Er hadden zich ongeveer honderd hardlopers aangemeld voor de Run, in de leeftijd van zeven tot 84 jaar. Bij de tien kilometer kwam de 51-jarige Ynze Stienstra uit Wergea als eerste over de finish. Bij de dames was Tiny Wouda uit Kollum de snelste. Het grote publiek kwam uiteindelijk niet voor de Centrumcross Run, maar voor het wielergeweld. Er was een niet te makkelijk parcours gecreëerd door het centrum van Surhuisterveen. Hier en daar waren zelfs extra obstakels aangelegd, om het de renners nog moeilijker te maken. Waar men bij de Profronde nog veelal schoon over de finish komt, werd dit de deelnemers bij de Centrumcross onmogelijk gemaakt. Een groot deel van het parcours werd door de wielrenners lopend afgelegd. Bij de vrouwen kwam, niet geheel verrassend, Marianne Vos als eerste over de finish. Al snel in de wedstrijd liep ze meer dan dertig seconden voor op haar medestrijders voor de titel. Haar uiteindelijke winst op de nummer twee werd 1. 34 minuut. Als tweede kwam uiteindelijk Yara Kastelijn over de finish, gevolgd door Lucinda Brand. Bij de mannen stond Lars van der Haar een aangename verrassing te wachten bij de start van de cross. Zijn grootste concurrent voor deze strijd en tevens de winnaar van vorig jaar, Rob Peeters, had zich wegens ziekte afgemeld voor de Centrumcross. Een gewonnen wedstrijd was het echter niet voor Van der Haar. In de eerste rondes van de cross lag wereldkampioen bij de beloften Mike Teunissen aan kop. Halverwege de cross wist Van der Haar zich echter los te rukken van de overige renners, waarna hij met een verschil van een dikke tien seconden als eerste over de finish reed. Hij werd gevolgd door Thijs van Amerongen en Mike Teunissen. De uit Surhuizum afkomstige Gosse van der Meer was de enige uit Friesland afkomstige deelnemer. De jonge Surhuizumer boekt de laatste tijd veel vooruitgang in de mountainbike- en wielersport. Tijdens deze thuiswedstrijd kwam hij als zevenentwintigste over de finish.

 

 

Surhuisterveen - centrumcross 4

 

Surhuisterveen - centrumcross 5

 

Surhuisterveen - centrumcross 1