Weersverwachting: Weekend poging Koning Winter?

0
177

Terwijl in ons land de lente lijkt te zijn doorgebroken worden de VS geteisterd door recordkou. En afgelopen weekend raasde er ook nog eens een sneeuwstorm over het noordoosten. De ijskoude lucht zal blijft de komende dagen nog aanwezig met in de nachten matige tot strenge vorst. In Hartford, in het noordoosten van de VS daalde het kwik afgelopen zaterdag tot -22.8 graden, de laagste temperatuur in het land sinds 2009 februari. In het weekend gaan de temperaturen omhoog maar tot die tijd blijft het ijskoud waarbij ook nog eens van tijd tot tijd sneeuw gaat vallen bij veel wind. Dat doet de gevoelstemperatuur dalen naar rond -50 graden, voor zover na te gaan uniek. In grote steden als New York en Chicago gaat ook sneeuw vallen. Tientallen mensen zijn inmiddels omgekomen als gevolg van de extreme kou en duizenden zijn op de vlucht geslagen. De strenge kou wordt veroorzaakt door een combinatie van hoge- en lagedrukgebieden waardoor kou vanaf het Poolgebied over de noordelijke ijszee de VS binnenstroomt. Bij ons levert felle kou in de VS vaak zacht weer op en nu is dat niet anders. Het lijkt eerder voorjaar dan winter en een omslag in niet eerder te verwachten dan halverwege de maand. Als die dan al komt want voorlopig zit de zuidwestelijke circulatie stevig in het zadel. De madeliefdes staan al volop in bloei, dat was in januari 2009 rond deze tijd wel anders. Het werd de koudste (januari) maand sinds 1997 met een gemiddelde temperatuur van 0.8 graden waarbij de temperaturen in het zuiden van het land beduidend lager verliepen dan in het noorden. In het zuidoosten vroor het vier nachten achtereen meer dan 15 graden met de laagste temperatuur op de 6e in Ell, -20.8 graden, bijna vanzelfsprekend gemeten boven een sneeuwdek. De kou viel al tijdens de kerstdagen in en hield stand tot de 10e. Daarna begon het te kwakkelen en waren de ijsdagen, het schaats- en sneeuwplezier (in het zuidoosten) voorbij. Het was de winter waarin wijlen Sjoerd Huisman op de 9e op de Oostvaardersplassen op zijn knie Nederlands kampioen op natuurijs werd. Terug naar de actualiteit. Deze week is het zacht. Vandaag en morgen (woensdag) rond 10 graden met soms zon en een enkele bui. Vanaf donderdag is het een graad of 8 waarbij de kans op een bui aanwezig blijft. Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog. In het weekend wordt het allemaal nog wat minder zacht met op zaterdag 7 en zondag 4/5 graden. In de nachten dichtbij nul. Boven Scandinavië zien we dan een poging van hogedruk om daar een bolwerk te openen. Mocht dat onverhoopt gaan lukken zal Koning Winter alsnog een poging gaan doen ons land volgende week te veroveren.