Gemeentehuis Buitenpost

0
149
Ongenode gast nieuwjaarsreceptie 1

Datum: 6 januari

Tijd: 19.30

Als er ergens een nieuwjaarsreceptie (lees: borrel) is, is de (On)genode gast graag van de partij. Dus toog ik maandagavond naar Buitenpost om met de inwoners en andere belangstellenden op het nieuwe jaar te proosten. Dat men drukte verwacht had in Buitenpost mocht duidelijk zijn. Drie parkeerwachten waren in de stromende regen bezig om alle bezoekers een parkeerplaats te wijzen. Ik mocht van geluk spreken, er was nog één plekje voor een kleine auto, en daar mocht ik mijn bolide parkeren. Normaliter is deze plaats alleen toegankelijk voor de politie, maar voor mij werd er voor één keer een uitzondering gemaakt. Eenmaal binnen in het gemeentehuis werd ik blij verrast met de klanken van de brassband Projunior uit Gerkesklooster. Deze bekroonde brassband speelde de voor het publiek niet onbekende ‘de Wâldsang’ en andere nummers. Ondertussen was het mogelijk om de burgemeester en wethouders een hand te geven en de beste wensen voor het nieuwe jaar door te geven. De heren Gerbrandy, Antuma, Lammers en Van der Veen hadden zich voor de gelegenheid feestelijk aangekleed, een ieder met dezelfde knalblauwe stropdas en een bijpassende zakdoek dat sierlijk uit het jasje stak. ‘Jimme sjoche der mar kreas út,’ liet een jongedame aan wethouder Antuma weten, die licht begon te blozen vanwege dit compliment. Toen een ieder voorzien was van een drankje stak burgemeester Gerbrandy van wal met zijn nieuwjaarstoespraak. Op zijn Gerbrandy’s zoals verwacht met hier en daar een komische noot, maar zonder de ernst van de economische zorgen uit oog te verliezen. Het is te merken dat Gerbrandy zich inmiddels meer dan thuis voelt in de gemeente. Het is inmiddels een jaar geleden dat hij werd geinstalleerd als burgemeester, en het lijkt er op dat hij nooit meer weg wil. ‘Achtkarspelen is Prachtkarspelen!’ gooide hij er tijdens zijn toespraak tegenaan. En daar had hij een aantal goede redenen voor om de gemeente zo om te dopen. Initiatieven als het Concours Hippique in Drogeham en Buitenpost, hoe het jubileumjaar van 675 jaar Achtkarspelen werd gevierd en ook het Glazen Huis in Buitenpost konden rekenen op zijn enthousiasme. Vooral laatstgenoemde pakte Gerbrandy nog even speciaal bij de poot. Gerbrandy vertelde enorm blij te zijn met jongere mensen die zich inzetten voor mensen die het minder hebben, waar dan ook ter wereld. ‘Dêr meie wy grutsk op wêze!’ Ook liet de burgervader weten zich zorgen te maken over de democratie. De verkiezingen die er aan zitten te komen op 19 maart aanstaande, waren reden van zorg. ‘At men heart fan de opkomst yn Ljouwert, minder dan 40%, dêr wurd ik net bliid fan,’ zei de burgervader. Een ieder die aandachtig naar zijn toespraak luisterde werd plotseling opgeschrikt door een door de zaal vliegende kurk. Ook Gerbrandy werd even van zijn stuk gebracht, maar herstelde zich snel door te roepen: ‘ Net smite! Der komme noch slimmere passaazjes!’ De kurk die door de raadzaal heen schoot was er één van de allereerste Friese champagne, afkomstig uit Twijzel. Na afloop van de toespraak werd er met deze ‘sjampanje’ van wijngaard Frysling geklonken op het nieuwe jaar. Maar voordat het zo ver was wilde de burgemeester de burger nog wat moed inspreken over het huidige economische klimaat. ‘It is krekt as my de Alvestêdetocht. Ik kin foarsizze wannear at dy komt. It komt elke dei tichterby! En sa is it ek mei ekonomyske ferbettering. It komt elke dei tichterby!’ En op die woorden werd door de meer dan honderd aanwezigen geproost met de Friese sjampanje. Op een nieuw jaar, met nieuwe ronden, nieuwe kansen.

 

 

Ongenode gast nieuwjaarsreceptie 2

 

Ongenode gast nieuwjaarsreceptie 3