Johan Feitsma draagt bij aan betere verhoudingen in Israël en Palestina

0
231
DSK_STRK-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro

GRIJPSKERK – Hij wil het in al zijn bescheidenheid niet toegeven, maar Johan Feitsma uit Grijpskerk zet zich al bijna twaalf jaar in voor de goede zaak. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, wat al decennia lang voortduurt in het Midden Oosten, volgt hij sinds het moment dat hij het gebied bezocht in 2002. Onlangs vertrok hij met een handelsmissie naar Israël, waar de verhoudingen tussen de Israëlische en Palestijnse boeren werden besproken. Het resultaat: boeren die elkaar een handreiking deden en met elkaar wilden samenwerken.

Het begon allemaal in 2002, toen Feitsma in de kerkelijke krant een advertentie zag staan om als vrijwilliger drie maanden lang in het gebied waar te nemen. Een aantal organisaties, waaronder Novi, Cordaid en Kerk in actie hadden destijds de krachten gebundeld en gingen onder de naam United Civilians for Peace (UCP) naar het gebied om te controleren of mensenrechten werden geschonden en was daarnaast ook aanwezig om contacten op te bouwen. “Wij als UCP’ers werkten objectief en constateerden gewoon wat er gebeurde, zonder politieke kleur of voorkeur,” vertelt hij. “Wat ons duidelijk werd is dat een groot deel van de Palestijnse bevolking onrechtvaardig werd behandeld. De beeldvorming vanuit de media was altijd, ook in die periode, pro-Israël. Ik ben er daarna meerdere keren geweest, ook om de destijds opgebouwde contacten te onderhouden. Als je het namelijk niet met eigen ogen ziet kun je het ook niet goed beoordelen.” Feitsma constateerde ook dat de houding van de media de afgelopen jaren wel is veranderd. Van het pro-Israëlische denken waar niet alleen de pers, maar ook de Westerse politiek jarenlang een handje van had, is volgens hem geen sprake meer. “De benadering is langzamerhand steeds eerlijker geworden.”

Verdeeldheid

Toch erkent Feitsma ook dat de onderlinge verdeeldheid tussen de Palestijnen niet bijdraagt aan een betere situatie. Israël blokkeert weliswaar met harde hand zowel de Gazastrook als de Westoever, de Gazastrook is wél grondgebied van de Palestijnen. Aan de kust heeft Hamas de leiding opgeëist en zijn democratische verkiezingen sindsdien niet aan de orde, terwijl de Fatah-beweging in de Westoever regeert. Ook daar weet Feitsma veel over te vertellen. “Die blokkades zijn berucht. Ikzelf heb daar ook wel eens mee te maken gehad en de strenge controles heeft er eens voor gezorgd dat ik bijna het vliegtuig naar Nederland miste. Het Joodse beleid is wel erg liberaal en premier Netanyahu kiest voor een keiharde lijn.”

Voor de organisatie Agriterra belandde Feitsma onlangs opnieuw in het gebied wat hem zo dierbaar is. “We hebben ons verbonden aan de Palestijnse boerenbond om hen te helpen het land op dat gebied verder te brengen. Ik moest daar officieel namens een bedrijf zijn, dus heb ik de bedrijfsnaam van mijn zoon gebruikt om er te netwerken. Het heeft zeker wat opgeleverd. Tijdens de decembermissie in de Palestijnse gebieden zijn we erin geslaagd bruggen te bouwen. Ook Israëlische boeren kwamen namelijk tot de conclusie dat het bijzonder jammer is dat de overheid Palestijnen zo behandelen.”

Het uiteindelijke doel van de missie werd ondergesneeuwd door de diplomatieke rel rond een scanner bij het bezoek Rutte en Timmermans. Het mocht de pret voor Feitsma en consorten niet drukken. “We deden het voor de goede zaak. Het mooie van onze missie werd inderdaad ondergesneeuwd, maar de goede contacten vergoedden veel. We kunnen terugkijken op een geslaagde trip.”