Vrolijkheid is het toverwoord voor Joke van der Vegt

0
293
DSK_STRK-p25.pdf - Adobe Acrobat Pro

Instromen tijdens cursussen is altijd mogelijk

DEN HORN – Enthousiast, bevlogen en positiviteit. Zomaar drie woorden die van toepassing zijn op Joke van der Vegt uit Den Horn. De kunstenares heeft alweer een aantal jaren haar atelier aan huis en biedt daarnaast ook nog schildercursussen aan. Geen deprimerende werken, maar vrolijke stillevens die mensen opfleuren.

Heerlijk creatief bezig zijn met kwasten en verf, daar draait het allemaal om bij Joke van der Vegt. De schilderes begon jaren geleden met het schilderen. Ze volgde diverse schildercursussen en leerde op die manier de kneepjes van het vak. Momenteel woonachtig in Den Horn, maar daarvoor in Gieten. Bovenop de Hondsrug begon ze ook met het geven van workshops, iets waar ze toevalligerwijs in belandde. “Destijds deed ik mee aan de Atelierroute in Gieten”, vertelt ze. “Door een bezoeker van mijn atelier werd ik gevraagd of ik in Stadskanaal een schildercursus wilde overnemen, omdat de leider van deze cursus ziek was geworden. Ik had het nog nooit gedaan, maar ben op dat aanbod ingegaan. Gaandeweg merkte ik hoeveel plezier ik daaraan beleefde en toen de persoon terugkeerde en mijn plek weer overnam dacht ik: ‘Dat moet thuis ook te organiseren zijn’. Dat heb ik dus maar gedaan.”

Met die ervaring op zak streek Van der Vegt neer in Den Horn en met een atelier als bron van creativiteit levert ze werkelijk prachtige kunstwerken af. Dat is ook niet verwonderlijk, want het uitzicht vanuit het atelier soms adembenemend. “Eigenlijk ben ik min of meer autodidact, alhoewel ik natuurlijk wel meerdere schildercursussen heb gevolgd. Tegenwoordig ben ik er heel veel mee bezig. Ik ben vrij impressionistisch, geen fijnschilder in ieder geval. Ik houd erg van kleur en gebruik dan ook vaak felle kleuren. Zeker seizoensafhankelijk, maar vrolijkheid in een schilderij vind ik wel belangrijk.”

En die vrolijkheid heeft haar al mooie momenten opgeleverd. Van der Vegt exposeerde onlangs namelijk in het Cascadegebouw in Groningen. Beneden in de hal stonden haar werken uitgestald en een medewerker van een van de overheidsdiensten passeerde de schilderijen iedere dag. “Zij leefde destijds in een rottijd en werd vrolijk van een schilderij van mij die daar hing. Toen die rotperiode was afgelopen heeft ze het schilderij gekocht, omdat het haar zo erg geholpen had.”

De kunstenares uit Den Horn biedt ook schildercursussen aan en op de maandag en dinsdag is ze onlangs weer met vier groepen gestart. “En daar zitten cursisten met ervaring tussen, maar ook nieuwelingen”, vervolgt ze. “Iedereen is dan ook welkom om deel te nemen aan de cursussen. Vaak geef ik tijdens een les eerst een inleiding van vijf tot tien minuten, daarna gaat iedereen aan de slag. Als er belangstellenden zijn die willen instromen is dat zeker mogelijk! Ook mensen zonder ervaring, iedereen is welkom.”

Meer informatie over het atelier en de cursussen is te verkrijgen via Joke van der Vegt door haar te bellen op 050 – 551 59 77 of door haar te mailen naar atelierjokevdvegt@denhornonline.nl.