Wat een dramatische finale voor FC Grootegast

0
1214
zuidlaren voetbal grootegast lv gala 3

Groen-witten verliezen Voetbalgala na strafschoppen; dubieuze rol scheidsrechter

LEEK – Wat een drama voor FC Grootegast op het Leekster Voetbalgala!. De groen-witten verloren in de halve finale Ite Hoolsema na een zware val, stonden in de finale tegen Marum met 2-0 voor, incasseerden twee gele kaarten en verloren alsnog in de strafschoppenreeks.

Logisch dat de Grootegast-delegatie ontplofte. “Schandalig!, we zijn benadeeld”, reageerde Marcel Poll, notabene volgend seizoen aan het roer bij tegenstander Marum, furieus na de zinderende eindstrijd. Want wat was het een beslissend moment bij de stand 2-0 (doelpunten van Jan Haan en Rick Buma). De eerste gele kaart kreeg Chris Smedes, om onbegrijpelijke reden. De tweede nadat Arjan Veenstra bij de zijlijn de bal een zetje meegaf. Oliedom, maar om daar nu ook geel voor te geven..Twee tegen vier was te veel van het goede, waardoor de wedstrijd op zijn kop werd gezet. Het werd 2-1 door de ontketende Harke Kalfsbeek die 40 seconden voor tijd ook goed was voor de 2-2. Het mentaal gebroken Grootegast was aanvankelijk nog succesvol vanaf de stip, maar één misser betekende de nekslag. Marum won daardoor het toernooi en dat was over het geheel genomen terecht.

Grootegast drong op imponerende wijze door tot de Gala-avond. Maar de eerste opponent, ZFC Zuidlaren, bleek een lastige. Grootegast kwam er maar moeilijk door en stuitte steeds op doelman Jeremy Pfundt. Nadat Grootegast niet wist te scoren uit een vrije trap was het even later Arjan Veenstra die wel succes had. Zuidlaren kwam echter weer langszij: 1-1. Uiteindelijk zorgde Rick Buma met een uithaal voor de winnende 2-1. In de halve finale trof de vierde klasser Pelikaan S. Grootegast hield stand tegen de kanshebber voor de eindzege. Het bleef lang 0-0. Beide ploegen raakten de paal. Vervolgens kwam Ite Hoolsema zwaar ten val en moest met een brancard van het veld. Prompt scoorde het kanon Danny Holband de 1-0. Bij Grootegast kwamen door het wegvallen van Ite Hoolsema extra krachten los en het was Arjan Veenstra die tekende voor 1-1. En Rick Buma maakte even later 2-1. In een zinderend slot groeide Erwin Mensink uit tot de held van de avond; dankzij een aantal cruciale reddingen bleef het 2-1 en stond Grootegast voor het eerst in de historie in de finale. “Ik ben trots op de jongens”, sprak de ietwat afgekoelde Poll na afloop van de verloren eindstrijd.

Het toernooi werd dus gewonnen door Marum dat in de kwartfinale afrekende met titelhouder VEV’67: 4-2. In deze knock-outfase schakelde CSVH Boerakker uit: 3-0, won Pelikaan S (zonder Yoshua St. Juste) van ONR (2-1). In de andere halve finale was Marum CSVH ruim de baas: 4-1. Het B-toernooi werd gewonnen door Pelikaan S, dat SVMH aan de kant zette: 4-1. Memorabel moment was het eerbetoon aan Gerrie Mühren, de ambassadeur van het Gala, die vorig jaar overleed. Naar hem is de trofee voor de beste speler van het toernooi vernoemd. De eerste Gerrie Mühren-trofee kreeg Handrit Hoxhaj van Pelikaan S. Na een toespraak van Gala-voorzitter Gerard Bosman volgde een ovationeel en langdurig applaus. Liefst negen familieleden waren aanwezig in Leek.

KWARTFINALES

CSVH-Boerakker 3-0

Pelikaan S-ONR 2-1

Marum-VEV’67 4-2

Zuidlaren-Grootegast 1-2

HALVE FINALES

CSVH-Marum 1-4

Pelikaan S-Grootegast 1-2

FINALE

MARUM-GROOTEGAST 2-2 Marum wint na strafschoppen: 4-3

FINALE B-TOERNOOI

PELIKAAN S-SVMH 4-1

BESTE SPELER A-TOERNOOI: HANDRIT HOXHAJ (PELIKAAN S)

BESTE SPELER B-TOERNOOI: HANDRIT HOXHAJ (PELIKAAN S)

BESTE KEEPER A-TOERNOOI: JEREMY PFUNDT (ZUIDLAREN)

BESTE KEEPER B-TOERNOOI: ERWIN HEIDINGA (BOERAKKER)

TOPSCORER A-TOERNOOI: PATRICK STEENBERGEN (VAKO)

TOPSCORER B-TOERNOOI: HANDRIT HOXHAJ (PELIKAAN S)

SPORTIVITEITSPRIJS: CSVH

AANTAL TOESCHOUWERS GALA-AVOND: 2500 (vorig jaar 2200)