Weer meisje flauwgevallen in overvolle bus

0
229

Qbuzz wil extra bussen inzetten

NIEKERK/ADUARD – Opnieuw is afgelopen week een meisje flauwgevallen in een bus op weg naar Groningen. Voor raadslid Jan Wessels (GroenLinks) is daarmee de maat vol. Vorig jaar al vroeg hij aandacht voor een ander meisje dat flauw viel in een bus van Qbuzz, die volgens hem iedere ochtend overvol zit. Wessels vindt dat er geen sprake is van busvervoer, maar van veevervoer. De organisatie belooft nu beterschap.

Wessels maakt zich al jaren sterk voor beter openbaar vervoer in de regio. Van zijn dochters, die dagelijks gebruik maken van de bus, hoort hij telkens weer dat de bussen in de ochtend overvol zitten. “De bus van kwart over zeven zit altijd propvol, net als de bus die een uur later komt. Soms is het ook om kwart over negen nog smoordruk.” Vorig jaar viel een meisje flauw in een overvolle bus.

Qbuzz reageerde toen geschrokken op het incident. Toch was het meisje volgens de organisatie niet flauwgevallen door verdrukking, maar had ze simpelweg te weinig gegeten. Er zou opnieuw naar de lijn gekeken worden om te zien of er verbeteringen mogelijk waren. Verantwoordelijk gedeputeerde Mark Boumans (VVD) liet toen weten niet in actie te willen komen, maar de zaak wel te zullen volgen.

Afgelopen donderdag was het opnieuw raak. “Het was in de bus van 7:13 uur vanuit Niekerk naar Groningen,” vertelt Wessels. “Even na het tankstation aan de Friesestraatweg viel het meisje flauw. De buschauffeur heeft toen wel direct de bus langs de kant van de weg gezet.” Het incident verbaast Wessels enorm. “Als dit weer kan gebeuren, wat is er dan veranderd? Nu lijken het loze woorden van Qbuzz.” Wessels verwacht dat er deze keer echt actie wordt ondernomen.

Niet alleen met mensen die flauwvallen moet het klaar zijn, ook moeten reizigers volgens hem een normale zitplaats kunnen krijgen. “De mensen worden iedere ochtend als vee vervoerd, tegen kosten die niet normaal zijn. Voor mijn dochter betaal ik elke maand € 80,-.” Hiermee verschilt Wessels van mening met Qbuzz, die ook vorig jaar al aangaf dat mensen een ‘vervoersbewijs’ aanschaffen en geen ‘zitbewijs’.

Een woordvoerder van Qbuzz liet maandagmiddag aan De Streekkrant weten dat het incident niet gemeld is bij haar organisatie. Wel worden vanaf deze week extra bussen ingezet op de route. Onder meer op drie ochtendroutes moet op deze manier de druk van de ketel worden gehaald.