Bartoleshûs, Visvliet

0
198
VISVLIET - Ongenode Gast1

Datum: donderdag 16 januari

Tijd: 19:30

Inwoners van Visvliet mogen de komende maanden meepraten over de verlichting in hun dorp. Afgelopen donderdag startte daarover een project in het dorpshuis. Het idee is dat inwoners opgeleid worden tot heuse licht-experts, die een advies moeten uitbrengen aan de overige dorpelingen. Doel daarbij is niet om perse lampen weg te halen, maar wel om de energiekosten te drukken. Sommige lantaarnpalen in het dorp zijn inmiddels meer dan 50 jaar oud en kosten handen vol geld. De Ongenode Gast nam een kijkje.

Als hij aankomt bij het Bartoleshûs zitten de meeste bezoekers al binnen langs een lange tafel. Ze kijken naar een scherm, waar later die avond een presentatie zal starten. Wethouder Fred Stol laat zich van zijn beste kant zien en schenkt iedereen een kop koffie in. Mocht hij na de verkiezingen niet terugkomen, dan kan hij zo vrijwilligerswerk gaan doen in één van de verzorgingstehuizen in de gemeente. De sfeer is gemoedelijk: iedereen is benieuwd wat ze na deze avond voor het dorp kunnen gaan doen. Tot achter de bar wordt de ruimte gevuld met stoelen. Uiteindelijk zijn een kleine 40 personen aanwezig.

Aan wethouder Stol is het om de avond te openen. Het moet een korte avond worden, vertelt hij. De wethouder moet namelijk ’s avonds nog volleyballen en daar wil hij niet te laat voor zijn. Volgens Stol zijn we deze avond getuige van een uniek project. “We hebben dit samen met de provincie opgezet. Er is een budget van € 42.500, tenzij het dorp zegt ‘we lappen zelf wel even bij’.” De inwoners grinniken. Eerder legden ze gezamenlijk al genoeg geld op tafel om een nieuwe haven aan te leggen.

Omdat met de provincie samengewerkt wordt, zijn ook twee provinciale ambtenaren aanwezig. Ook zij benadrukken dat het project uniek is en dat ze er veel van hopen te leren. Mogelijk wordt het project later ook uitgevoerd in andere dorpen. Toch is het project niet heel uniek, weet de Ongenode Gast. In buurgemeente Achtkarspelen wordt namelijk op dit moment een soortgelijk project gedraaid voor de hele gemeente. Waarom de Groningers dat niet weten, blijft een raadsel.

Dan is het woord aan Wietse Westra. De boomlange ambtenaar geeft technische uitleg over het project. Zo zijn er in de gemeente Zuidhorn zo’n 4500 lichtpunten, waarvan er 70 in Visvliet staan. Gezamenlijk kosten die lantaarns per jaar zo’n € 65.000 aan energie en € 100.000 aan onderhoud. Een bedrag dat Westra graag omlaag zou zien gaan. Dit gebeurt onder andere door nieuwe technologieën toe te passen. Waar de oude lantaarnpalen langzaam uit het straatbeeld verdwijnen, is het steeds meer de LED-verlichting die zijn intrede doet. De lampen moeten dezelfde lichthoeveelheid opbrengen, maar verbruiken beduidend minder stroom per jaar.

Dan is het woord aan Heleen Lieftink. Zij heeft een adviesbureau op het gebied van licht en donkerte en mag de groep vrijwilligers de komende maanden gaan begeleiden. “We gaan oudside of the box denken,” vertelt ze. “We willen bij dit project ook ondernemers en kunstenaars betrekken, die mee kunnen denken over het plaatsen van lichtmasten. Samen kunnen we er misschien iets veel mooiers van maken.”

De aanwezigen luisteren toe en al snel zijn ze enthousiast. De handen gaan de lucht in. We zien onder meer die van Theun de Wit en Joost Mulder. Achterin de zaal zit Jan Gutman. Hij doet niet mee, maar belooft wel alles op de dorpssite te zetten. Wethouder Stol is er maar wat blij mee. Binnen enkele minuten is een team van zo’n tien personen geformeerd. Zijn we dan nog iemand vergeten? Als het aan Stol ligt wel. “Je moet ook even in de krant zetten dat Martin Boog erbij was. Hij is de nummer 4 op de lijst van het CDA en inwoner van Visvliet.” Waarvan akte, rekening volgt.