OBS De Mienskip nu excellent

0
216
Buitenpost - excellente school

BUITENPOST/DEN HAAG – Openbare basisschool De Mienskip in Buitenpost mag sinds vorige week de titel ‘excellent’ dragen. Uit handen van premier Rutte en staatssecretaris Sander Dekker ontving de school afgelopen maandag de erkenning voor het harde werken van de afgelopen jaren. Dinsdag was het feest voor de leerlingen. Zij kregen allemaal een traktatie.

Directrice Reiny Kas is enorm trots op het resultaat. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het onderwijs steeds beter te krijgen. We proberen vernieuwend en innovatief te zijn. Zij onderzoeken dan of dat ook echt zo is. Ze komen langs op school en spreken dan ook met leerkrachten en leerlingen. Dat we nu een ‘excellente school’ zijn geworden, is een opbrengst van gericht werken. Aan het begin van elk schooljaar hebben de doelstellingsgesprekken. Daarin bespreken we hoe we een groep nog beter kunnen helpen. Kinderen leren ook veel van elkaar.”

Dat de school bekroond zou worden, wist de directie tot de uitreiking niet. “We waren in de Nieuwe Kerk in Den Haag bij de uitreiking met ons kwaliteitsteam, maar we wisten nog niet of we de titel zouden krijgen. 141 scholen hadden zich ingeschreven, maar lang niet alle scholen zijn bezocht omdat ze direct al afvielen.” Uiteindelijk ging de jury bij 118 scholen langs. Daarvan kregen 76 de titel ‘excellente school’; 28 basisscholen, 36 middelbare scholen en 12 scholen uit het speciaal onderwijs. Kas: “Voor de beoordeling hebben ze de hele school over de kop gehaald. We hadden wel een conceptrapport ontvangen, maar daar stond de uiteindelijke beoordeling niet in. Die hoorden we maandag pas, dus voor ons was het ook een verrassing.”

Na de uitreiking was het tijd voor een borrel. “Er was nog een hapje en een drankje voor iedereen die erbij betrokken was. Zo konden we ook nog praten met andere excellente scholen. Toen we naar huis gingen overviel het ons wel een beetje. De volgende dag kregen we veel felicitaties en bloemen. We hebben het met alle leerkrachten en leerlingen gevierd, want dat mag ook wel eens. Het is onze insteek om meer uit de kinderen te halen. Daar krijgen we nu een grote pluim voor van Rutte en de staatssecretaris. Als deze titel meer leerlingen oplevert is dat een mooie bijkomstigheid, maar daar hebben we het niet voor gedaan.” Op dit moment telt de school 154 leerlingen.

Volgens Kas zijn de leerlingen niet erg onder de indruk van de titel. “De kinderen vonden het altijd als een goede school. Wij werken bijvoorbeeld ook met een leerlingenraad en als we daar dingen uit kunnen halen nemen we die zeker mee. We luisteren veel naar de leerlingen en halen daar ontwikkelingspunten uit. Ook houden we tevredenheidonderzoeken om het onderwijs nog beter te maken.”