PvdA Achtkarspelen wil 100 nieuwe banen creëren

0
175
Gerda Postma

Partijprogramma bol van de ambities

 

BOELENSLAAN/BUITENPOST – Linksom is de titel van het verkiezingsprogramma van de PvdA in Achtkarspelen dat gisteren gepresenteerd is op het station van Buitenpost. Volgens lijsttrekker Gerda Postma is er de komende jaren veel te doen in de gemeente en daarom presenteert de partij een ambitieus plan. Zo moet de werkgelegenheid in de gemeente met 100 banen vergroot worden en moet minimaal de helft van de gezinnen (150 families) uit de armoede worden gehaald.

Het gebeurt niet vaak dat politieke partijen hun ambities zo concretiseren als de PvdA in Achtkarspelen doet. Moedig, maar ook zeer risicovol, want wat als de doelen niet gehaald worden? Postma maakt zich er niet druk om. “Wij wilden een plan presenteren met voldoende ambitie voor de komende jaren. Er moet veel gebeuren in Achtkarspelen. Wij wilden een programma waaruit de resultaten meetbaar zijn. Dat ligt er nu.”

In het plan vestigt de partij veel aandacht op het sociale verhaal, maar ook andere zaken uit de politiek worden uitgelicht. Zo moeten niet alleen mensen uit de armoede geholpen worden, maar moet ook de werkgelegenheid toenemen. Volgens Postma zijn er in de gemeente nu al genoeg banen. “Ik spreek met verschillende ondernemers en zij vertellen mij steeds weer dat ze niet voldoende gekwalificeerde mensen kunnen krijgen. Ze betalen daardoor veel geld voor interne opleidingen als ze iemand aannemen. Met het plan dat wij hebben willen we jongeren een jaar lang stage laten lopen bij vier bedrijven. Een soort gesubsidieerde baan, waarna gekeken kan worden waar de jongere, maar ook een volwassene, het beste past.” Gedacht wordt technische banen. Dat het om gesubsidieerd werk gaat, vindt Postma geen punt. “Als de mensen de hele dag thuis zitten moeten we ook een uitkering betalen. Door ze nu aan het werk te zetten leren ze alleen maar meer. Het is sociaal en uiteindelijk goedkoper.”

Langs het Buitenposter spoor moet volgens de partij meer woningaanbod ontwikkeld worden. “Veel studenten willen wonen in de stad waar ze ook studeren, maar dat geldt niet voor iedereen. Op dit moment laten we onderzoeken hoeveel studenten ook buiten de stad zouden willen wonen. Met de treinverbinding zijn ze zo in Groningen of Leeuwarden voor hun studie. Die spoorverbinding is onze kracht.” Zelf zegt Postma meerdere jongeren te kennen die wel op kamers zouden willen in Buitenpost. Ze wil het plan samen met de gemeente Kollumerland oppakken. “Als hier meer jongeren wonen kunnen we de dynamiek vergroten. Hoe meer mensen, hoe beter ook voor de middenstand.”

Naast het behouden van studerende jongeren, wil de partij hun ook werk bieden na hun studie. “Daarvoor zijn we in gesprek geweest met Henk Everts van het innovatiehuis. Zij zien ontzettend veel kansen voor deze regio als we hier snel internet krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van PR en communicatie zie je dat steeds meer bedrijven iets doen met sociale media. Daar heb je deskundigen voor nodig en die kunnen werken vanuit deze gemeente. Het levert hoogwaardige werkgelegenheid op.”

Een ander te ontwikkelen punt in de gemeente is De Kruidhof in Buitenpost. “Laat ik maar heel eerlijk zijn; tot ik raadslid werd, had ik geen idee dat het bestond,” vertelt Postma. Ze vindt dat jammer, omdat de tuin heel veel te bieden heeft. “De Kruidhof moet lef hebben en haar kwaliteiten beter verkopen. Het is één van de pareltjes in onze gemeente.” De lijsttrekker hoopt dat De Kruidhof kan aansluiten bij Culturele Hoofdstad Leeuwarden in 2018.

Naast het uitbouwen van mooie dingen in de gemeente, wil de partij ook de strijd aangaan met het alcohol- en drugsgebruik. In het verkiezingsprogramma staat dat het aantal jongeren dat rookt in 2018 met 20% moet zijn afgenomen. “We hebben hier heel veel ideeën voor. Een mooi voorbeeld is de manier waarop het Singelland het gebruik van deze middelen aanpakt. Daar is een vertrouwenspersoon, die niet verplicht is om de ouders in te lichten. Kinderen kunnen daar terecht met hun vragen over alcohol en drugs, maar ook seks. Wij vinden dat je beter goed kunt voorlichten, dan verbieden.”

Daarnaast wil de partij ook dat de humor weer terugkomt in de politiek. Zo is zij van plan om bij Piet Paulusma goed weer te bestellen en krijgt de Hûnekop een onderscheiding voor haar aandeel in de regionale cultuur.