PvdA De Marne ziet niks in ‘G7’

0
164

GRONINGEN/LEENS – Als het aan de PvdA in de gemeente De Marne ligt komt er geen mega gemeente in het noorden van de provincie Groningen. Dat standpunt verkondigde raadslid Maarten Buikema afgelopen week tijdens een hoorzitting van Provinciale Staten in Groningen. De rest van de gemeenteraad gelooft wel in de haalbaarheid van de ‘supergemeente’.

Namens alle partijen behalve de PvdA sprak Marja Leffers (CDA). Zij denkt dat een herindeling met zes andere gemeenten mogelijk is als er een duidelijke gebiedsagenda komt te liggen. Ook moet volgens haar ieder dorp zijn eigen karakter behouden. “Deze herindeling moet gaan over wat ons als zeven gemeenten bindt,” was haar oordeel.

Die woorden werden niet ondersteund door Buikema. “De vraag is of het een optimale maat is voor de nieuwe gemeente,” sprak hij over het plan van Leffers. “De Eemshaven lijkt in deze plannen de bepalende factor te zijn, maar die Eemshaven is van ons allemaal. Bij de G7 is er het risico van versnippering. Waarom zouden we daarvoor gaan als er een goed alternatief is? De nieuwe gemeente mag niet het voorland van Delfzijl en Appingedam worden.