VZ2000 wil Grootegast behoeden van herindeling

0
171
GROOTEGAST - VZ 2000

Partij heeft drie wethouders in de startblokken

 

GROOTEGAST – Als het aan VZ2000 ligt, gaat de gemeente Grootegast niet herindelen met de andere gemeenten in het Westerkwartier. Met die boodschap gaan de lokale politici de verkiezingen in. Volgens herkozen voorman Ytsen van der Velde verdwijnen voorzieningen in de dorpen als de herindeling doorgaat en gaat al het geld naar de gemeente Leek, die haar financiën niet voldoende op orde heeft.

Vrijdag vergaderde de partij in De Steven in Doezum over de te voeren strategie bij de komende verkiezingen. “Wij zijn faliekant tegen een herindeling, laat iedereen dat duidelijk zijn,” zei Van der Velde. “De burgers gaan een herindeling de portemonnee voelen. Het is nog nooit gebeurd dat door een herindeling kosten bespaard werden. Ook dit keer zal dat niet gebeuren. Ambtenaren in grote gemeenten verdienen namelijk veel meer geld, net als raadsleden. Nu verdienen we nog € 372 euro per maand, straks wordt dat € 1200. Natuurlijk komen er minder raadsleden, maar in verhouding gaat het bedrag wel omhoog.”

Een ander nadeel aan de herindeling noemt hij de afstand tussen de burger en de gemeente, die zou toenemen. “Als voorbeeld nemen we dan maar het CDA. Die partij heeft nu vier zetels in de raad van Grootegast. Hoe wordt dat straks in de gemeente Groot Leek? Misschien één? Op één staat sowieso iemand uit de grootste gemeente, dus hoe minder zetels de partij haalt, hoe minder Grootegasters in de nieuwe gemeenteraad.” Van der Velde sprak in de afgelopen weken veel met inwoners van de voormalige gemeente Oldekerk. “Veel ouderen hebben de herindeling in 1990 nog bewust meegemaakt en hebben toen al gemerkt dat het allemaal veel minder is geworden. Die willen echt geen tweede herindeling waarna ze alles kwijtraken.”

Wel zegt Van der Velde dat er iets moet gebeuren. “Niet alle taken kunnen we nog zelf doen, daarom zullen we moeten samenwerken met andere gemeenten. Op het gebied van bouwvergunningen hebben we daar al ervaring mee met de gemeente Groningen. We betalen hun per klus en dat werk perfect. Ook denk ik dat wij complexe onderwerpen veel sneller voor elkaar kunnen krijgen. Nu hebben wij als één van de weinig gemeenten de WMO goed op orde en wie niet? Juist, dat zijn de grote steden. Daar zijn ze er al tijden mee bezig.”

Desgevraagd laat de voorman weten dat de partij voor de komende vier jaar ook nog andere plannen heeft. “Er moet bezuinigd worden, daar is niks aan te doen. Wel willen we ons sterk maken voor een kunstgrasveld in Niekerk. In gesprekken met de vereniging hebben we gezegd dat zij met een goed financieel plan moeten komen, net als Grootegast. Als zij met dat initiatief komen, willen wij daar geld voor vrijmaken.”

Daarnaast is er volgens Van der Velde nog veel te bereiken op het gebied van burgerparticipatie. “We moeten de burgers meer initiatief laten nemen en hun daartoe stimuleren. We hebben een aantal voorbeelden gezien waarbij dat perfect gewerkt heeft, zoals Het Kompas in Lutjegast en het Barontheater in Opende. De gemeente moet daarbij faciliterend optreden. Als er een goed project komt moeten we dat als raad steunen, als het niet goed is moeten we dat ook eerlijk zeggen.”

Waar de partij bij de vorige verkiezingen alleen Wim ten Cate als mogelijke wethouder had, zijn er bij deze verkiezingen drie kandidaten. Ten Cate zit daar vanwege gezondheidsredenen niet meer bij. Van der Velde: “Frantina Kiekebeld en Harm Beute zijn onze kandidaat-wethouders. Als we meer dan acht zetels halen, word ik ook wethouder. Samen zullen we er dan voor zorgen dat de herindeling niet doorgaat.”

Van der Velde benadrukt dat ook andere partijen hun conclusies moeten trekken als VZ2000 verdubbelt of zelfs meer dan acht zetels krijgt. “Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt. GroenLinks zei al dat een herindeling de burger niet meer mag gaan kosten, dus die kunnen niet anders dan tegen zijn. Ook verwacht ik dat de PvdA het dan met ons eens is. Die partij wil dat alles vanuit de basis en dus de burgers komt.”