‘We zijn een goede koers gaan varen’

0
166
DSK_STRK-p25.pdf - Adobe Acrobat Pro

Nieuwe leden zijn ten allen tijde welkom

 

BOELENSLAAN – De eerste noten die de zangers van It Wâldfolk gezamenlijk zongen waren nog die van zeemansliederen. In 1997 werd het koor opgericht, toen nog als shantykoor ‘de Wâldsilers’. Die koers volgde het koor zo’n tien jaar, toen er werd besloten dat het koor zich volledig ging richten op folkmuziek. ‘Die shantymuziek was best leuk, maar ook erg beperkt. Wanneer je op shantyfestivals rondkijkt dan heeft ieder koor zowat hetzelfde repertoire. Met de tijd gingen we steeds meer folknummers zingen, en op een gegeven moment hebben we besloten dat dat de weg was die we in moesten slaan. Een tijdje later hebben we dan ook ons naam gewijzigd in ‘It Wâldfolk’,’ vertelt Henk Bos, voorzitter van It Wâldfolk. Muzikaal bekeken is het koor er sinds die tijd behoorlijk op vooruit gegaan. De instrumenten die binnen het koor bespeeld worden zijn steeds meer uitgebreid en komen veelal uit de Iers/Schotse muziektraditie. Ook kwamen er nadat er van koers gewijzigd was nieuwe zangers bij het koor. ‘Zangers die niet veel hadden met de shantymuziek kwamen nu wel bij het koor, omdat zij deze muziek wel graag zongen.’ Inmiddels is het koor uitgegroeid tot een hoogwaardig folkkoor, dat zowel nummers zingt van wel honderd jaar oud, als de nieuwe folkmuziek van bands als Mumford and Sons. ‘En hierin hopen we ons repertoire met de tijd ook steeds meer uit te breiden. Dat is niet eens altijd heel makkelijk. Van deze muziek wordt wel wat van je gevraagd. Daarom houden we altijd een goede mix in nummers met flinke uitdaging als de wat makkelijkere nummers. Dan blijft het voor iedereen leuk,’ vertelt Kees Schriemer, muzikant bij het koor. Ondanks dat het koor ook nummers uit het heden zingt, staat ook de traditie bij het koor hoog in het vaandel. Zo zijn de leden laatst nog in een nieuw kostuum gehesen en wordt er nagedacht over de geschiedenis van een nummer. ‘Soms zingen we nummers van wel honderd jaar oud. Die muziek is ontstaan uit armoede, en daar maken wij dankbaar gebruik van. Het is mijn wens dat we ooit nog eens met het koor naar Ierland of Schotland gaan om daar in de pubs te zingen en van de traditionele sfeer te proeven. We zullen zien of dat ooit mogelijk is,’ zegt Bos. Het succes van het koor, dat geregeld optredens verzorgd tijdens bijvoorbeeld Ierse avonden, is volgens Bos en Schriemer te danken aan de muzikaal leider van het koor, Henk Siekman. ‘We zijn dol op Henk. Hij kan met mensen omgaan, is muzikaal goed onderlegd en benadert mensen positief. Het is een hele bijzondere wisselwerking tussen de dirigent en het koor. Wil je als koor een beetje onderscheidend zijn dan heb je een goede dirigent nodig, en die hebben wij. Bovendien heeft hij affiniteit met onze soort muziek, dat doet toch ook wonderen,’ aldus Schriemer. Het koor kan nog wel een aantal leden gebruiken. ‘Mensen die zich kunnen vinden in het repertoire van het koor mogen zich altijd aanmelden. We oefenen iedere week op maandagavond. We zijn een muzikaal koor, dat geldt voor alle leden. Daarnaast is er een stevige inzet van alle leden. Maar we zijn geen conservatoriumkoor, humor en sfeer is ook echt heel belangrijk. We zijn allemaal verschillend, in ons werk en in ons privé, maar als we samen zingen zijn we allemaal gelijk. En dat is prachtig,’ aldus Bos. Meer informatie over het koor is te vinden op www.waldfolk.nl.