‘Wij zien een Kiehool zonder Kees niet zitten’

0
418
Burgum - kiehool

Tijdelijke sluiting van Kiehool dreigt

 

BURGUM – Al dertig jaar lang is Kees Koudstaal de drijvende kracht in buurtcentrum Kiehool. Vanaf 1 februari dreigt hier verandering in te komen. KEaRN, de welzijnsorganisatie waar Koudstaal voor werkt, wil hem vanaf 1 februari wegens de veranderingen in het welzijnswerk op basis van de landelijke visie ‘Welzijn nieuwe stijl’ op een andere plaats in de gemeente inzetten. Ook zou Koudstaal teveel het gezicht zijn van Kiehool. Het bestuur van Kiehool is het niet eens met deze overplaatsing en ziet zich genoodzaakt om het buurtcentrum per 1 februari in ieder geval tijdelijk te sluiten, ook vanwege de afwezigheid van Jippe Helder, die wegens een operatie aan zijn knie twee maanden uit de roulatie zal zijn.

In een brief aan gebruikers en bezoekers van Kiehool leggen zij de ontstane situatie uit. ‘We zien een Kiehool zonder Kees niet zitten. Het bestuur is van mening dat Kiehool en de manier waarop dat nu functioneert, een hele goede basis is om te werken volgens ‘Welzijn nieuwe stijl’. Het biedt een goed platform om de burgerkracht in Burgum en omstreken te bevorderen. Dit zien wij echter niet zitten zonder Kees. We zijn bang dat, met het vertrek van Kees, de unieke positie die Kiehool nu inneemt in Burgum en omgeving verloren gaat,’ luidt de brief. ‘Helaas is het bestuur er met KEaRN niet uitgekomen en zal Kees Koudstaal per 1 februari niet meer in Kiehool werkzaam zijn. Geen Kees en geen Jippe per 1 februari zal waarschijnlijk het gevolg hebben dat het bestuur zich genoodzaakt ziet om Kiehool per 1 februari (tijdelijk) te sluiten.’ De sluiting zal als gevolg hebben dat vele organisaties en verenigingen al op zeer korte termijn op zoek moeten naar een andere locatie voor hun activiteiten. Het bestuur van Kiehool laat in de brief weten er alles aan te zullen doen om Kees voor Kiehool te behouden. ‘We zullen zo snel mogelijk contact opnemen met wethouder Fokkema om over de ontstane situatie te praten. Tevens zullen de gemeenteraadsleden worden geïnformeerd. We hopen dat de gebruiker ook de noodzaak ziet om een goed functionerend Kiehool te behouden en ons als bestuur te ondersteunen in de te voeren acties. Als we ons met z’n allen hard maken voor wat wij willen, dan kunnen we misschien het tij nog keren.’

Ook de bezoekers, vrijwilligers en verenigingen van Kiehool vrezen ook het vertrek van Koudstaal. ‘Er komen iedere week meer dan duizend, soms zelfs wel tweeduizend mensen over de vloer. Als men denkt dat men Kiehool van een afstandje kan besturen, dan heeft men het goed mis,’ zegt Jippe Helder, beheerder van Kiehool. ‘Kees was als een vader voor mij en heel veel anderen. Generatie op generatie heeft hij geholpen. En denk eens aan alles wat hij bereikt heeft met bijvoorbeeld Wâldrock en vele andere unieke shows,’ aldus Jochem Abma. Hij lanceerde een Facebook-actie die binnen enkele dagen meer dan 600 likes wist te krijgen. Zowel het bestuur als de bezoekers en vrijwilligers roepen iedereen die het niet eens is met het vertrek van Kees een mailtje te sturen naar Jappie van der Heide (JvanderHeide.nl@hotmail.com), die namens het bestuur reacties van gebruikers verzamelt om daarmee sterk te kunnen staan in gesprekken met KEaRN.

Het besluit om Kees over te plaatsen naar een andere regio in de gemeente Tytsjerksteradiel staat echter al vast. ‘We hebben, in goed overleg met Kees, gesprekken gevoerd over hoe we nu verder moeten gaan. Al enige tijd zijn we bezig om te kijken hoe we meer kunnen met burgerkracht, wat ook de landelijke norm is geworden. Kiehool is een buurtcentrum, en moet daarom ook gedragen worden door de buurt zelf. Wij zijn er voor de ondersteuning. De situatie waarin een welzijnswerker gesitueerd is in het buurtcentrum is daarom niet gewenst. Koudstaal heeft de afgelopen dertig jaar gewerkt in Kiehool, en dat er nu reuring is ontstaan over zijn vertrek houdt ook in dat hij zijn werk daar heel goed heeft gedaan. Maar dat er nu opschudding is ontstaan is jammer, want dit is eigenlijk het moment waarop de gebruikers van Kiehool er zelf de schouders onder zouden moeten zetten. En wij zijn er dan om hen daarbij te helpen. We willen graag het gesprek aangaan over hoe Kiehool vanaf 1 februari verder moet. Er zijn geen simpele antwoorden, maar daarover gaan we graag in gesprek. Wij willen ook gewoon dat Kiehool open blijft. Daar zetten we zeker op in,’ vertelt Hammie Bosma, manager welzijn bij KEaRN. Voor Koudstaal is inmiddels ook een goede plek gevonden waar hij aan het werk kan. Hij zal zich mengen in team Noord, wat onder andere actief is in de Trynwâlden en Hurdegaryp.