GroenLinks wil avondbussen naar Aduard en Oldehove

0
168
Aduard Buslijn

ADUARD – In navolging van de GroenLinksafdeling in Grootegast, wil nu ook de afdeling Zuidhorn zich inzetten voor meer busvervoer. Volgens raadslid Alex Temmingh moet het niet kunnen dat in het weekend de laatste bus al om half tien naar Oldehove vertrekt. Volgens hem verslechtert daardoor het openbaar vervoer in dat dorp en Aduard. Hij verwacht actie van de gemeente.

“Het college moet zijn best doen om de verslechtering van het openbaar vervoer terug te draaien,” is de mening van Temmingh. “Wij willen dat ze in overleg gaan met het OV-bureau om te kijken of er iets aan te doen is. Ieder jaar wordt het openbaar vervoer in de regio slechter.” Nu de bus niet meer laat op de avond naar Oldehove rijdt, kunnen Aduarders als alternatief met lijn 39 gaan, die stopt langs de Friesestraatweg. Toch is dit volgens Temmingh voor velen geen optie. “Je moet dan wel goed te been zijn en niet te ver van die weg afwonen. Zelf woon ik helemaal aan de andere kant van het dorp en dan is het al snel een half uur lopen. Voor mensen in Oldehove is het niet te doen.”

Temmingh denkt dat veel mensen de gevolgen gaan merken. “Als ik naar de Stadsshouwburg wil moet ik nu wel met de fiets of de auto gaan. Met de bus kan ik niet meer terug,” zegt hij. “Dat is gewoon niet goed. Als je het openbaar vervoer overeind wilt houden, moet je niet de laatste bus om half tien laten rijden. Ik heb al mensen gesproken die nu serieus overwegen om te gaan verhuizen. Dat is niet goed voor een dorp, waaruit al veel mensen vertrokken zijn.” Temmingh woont sinds 1996 in Aduard en schat dat sindsdien ongeveer 10% van de inwoners (zo’n 250 personen) zijn vertrokken.

Binnenkort moet het college van burgemeester en wethouders op de schriftelijke vragen reageren. Als dit niet voldoende is, wil hij de zaak alsnog bespreken in de gemeenteraad.