Rabobank sluit vestiging Grootegast

0
187
grootegast rabobank 1

Handelsvereniging ontevreden, GroenLinks wil actie

 

GROOTEGAST/LEEK – Het filiaal van de Rabobank in Grootegast sluit op 14 april haar deuren. Die mededeling heeft de directie vorige week gedaan aan de Handelsvereniging en Vereniging voor Dorpsbelangen. Volgens de bank is de vestiging niet langer rendabel. Leden worden deze week ingelicht, tot die tijd wil de directie niet reageren. Raadslid Jan Wessels van GroenLinks is van plan om weer actie te gaan voeren.

Voorzitter Lodewijk van Laten van de Handelsvereniging is teleurgesteld dat de gemeente zich niet ingezet heeft voor het behoud van de bank. “Als gemeente horen zij op te komen voor de belangen van de inwoners van de gemeente. Inwoners en ondernemers moeten straks naar Zuidhorn of Leek als ze hun geld willen storten. Voor mensen van een bepaalde leeftijd wordt er gekeken naar een oplossing, maar daar is niet iedereen mee geholpen.”

Het dorp Grootegast zal wel een pinautomaat houden, maar ook daar heet Van Laten niet veel vertrouwen in. “Ze presenteren een aannemelijk verhaal, maar wat is daar betrouwbaar aan? In Niekerk is de geldautomaat vorig jaar al verdwenen. Tegelijk zien we dat de Rabobank de komende jaren duizenden mensen laat afvloeien. Het is allemaal eigen belang.” Van Laten maakt zich ook zorgen om de veiligheid van de lokale ondernemers, die nu nog hun contante geld kunnen storten bij de bank. Hij vreest dat zij daarmee straks naar andere dorpen moeten rijden. “Er wordt gesproken over sealbags, maar die zijn echt niet veiliger dan een gewone envelop.”

Van Laten begreep van bankdirecteur Ad Geerts dat er wekelijks maar tien klanten langskomen. Er zouden zelfs dagen tussen zitten dat er maar één persoon per dag komt. “We moeten dat maar voor waarheid aannemen. Tegelijk zie ik heel vaak mensen in de bank staan, die bijvoorbeeld een pasje moeten aanvragen. Nou kan dat natuurlijk via internet, ik kan dat zelf ook heel goed, maar dat is geen garantie dat iedereen het kan.”

De voorman was liever eerder geïnformeerd door de gemeente, die al maanden op de hoogte zou zijn. “Dan was ik met de leden om tafel gegaan om te praten over alternatieven. We hadden vast een aantal ideeën kunnen aandragen. Nu is het besluit al genomen en kunnen we niet meer terug. Dat is erg jammer.”

Raadslid Jan Wessels van GroenLinks hoopt wel nog iets te kunnen veranderen aan de situatie. Hij gaat de komende tijd actievoeren voor het behoud van de bank. Iets wat hij eind vorig jaar ook al deed voor de pinautomaat in Niekerk. “Ik laat die niet zomaar over mij heenkomen,” zegt hij strijdlustig. “Het sluiten van de bank heeft maatschappelijke gevolgen. Het lijkt mij erg lastig voor ondernemers, die nu niet meer hun geld kunnen afstorten. Ook worden de senioren weer in de kou gezet. Niet iedereen is in staat zich aan te passen aan de digitale informatiemaatschappij.”

Wessels vindt het stuitend dat onlangs nog een hoge directeur van de Rabobank, verantwoordelijk voor het Liborschandaal, opstapte met een vertrekpremie van ongeveer een miljoen euro. Hoe de acties eruit gaan zien, weet hij nog niet. Daarover wil hij in overleg gaan met de Handelsvereniging. “We denken aan een handtekeningenactie, een petitie op Facebook of de straat op. Binnenkort hoop ik meer duidelijkheid te hebben.”