Sensationele overwinning Grijpskerk; Zuidhorn in de winning-mood

0
187

Voetbaloverzicht

 

STREEK – Koning Winter gaat alsnog het gevecht aan met Koning Voetbal. Daardoor waren vele velden niet bespeelbaar. De ‘wedstrijd van de streek’ was Opende-Grootegast (zie uitgebreid verslag over deze beladen derby). Grijpskerk won van Rottevalle na een 2-0 achterstand. Zuidhorn klopte in een rechtstreeks topduel Mamio: 2-1. Niekerk en VVSV’09, die beiden wonnen, blijven azen op een prijs. Zondag kwam geen enkele club in actie.

GRIJPSKERK kreeg afgelopen week Amerikanen op bezoek (trainer Henk Buikema traint in de zomer een Amerikaans team). Amerikanen houden niet van dat ‘saaie voetbal’. “Hun ogen waren opengegaan als ze er nog geweest waren”, sprak Buikema na de 3-2 overwinning, na een 0-2 achterstand tegen het spijkerharde Rottevalle. Cruciaal was Cedric Eeuwema, toonbeeld van inzet, die op de bank begon. Na de 0-2 werd Eeuwema alsnog ingebracht en zette Grijpskerk alles recht. Door twee benutte strafschoppen van Wiebe Loonstra werd het weer gelijk (2-2), vervolgens waren de poppen aan het dansen bij Rottevalle dat met keihard spelen Grijpskerk uit het spel probeerde te halen. Twee spelers van de gasten kregen rood, waarna de doorgeschoven Bert ‘Balotelli’ Reitsma vlak voor tijd de winnende maakte: 3-2. Er werd nog acht minuten doorgespeeld. De thuisclub gaf de winst niet meer uit handen. Trainer Jan-Jaap Zijlstra houdt woord: FC LEO geeft de strijd nog niet op. De Leensters hielden Gronitas op een gelijkspel. Drie punten waren echter verdiend geweest. De thuisclub kwam heel snel op 1-0. LEO speelde de tweede helft vrijwel volledig op de helft van Gronitas. Rowan Rozema bracht LEO weer langszij. De gastheren kwamen toch weer op voorsprong, maar hadden daarbij alle geluk. LEO was in de aanval en trof de paal. Het schot was zo hard dat de bal op het middenveld belandde en Gronitas de tegenaanval kon opzetten. Op jacht naar de 2-2 was het wederom Rozema die vijf minuten voor tijd succes had. Gronitas had het punt mede te danken aan de sublieme keeper. ZUIDHORN is voorlopig niet te stuiten. De groenen, die zich ontdeden van medesubtopper Mamio, wonnen voor de vijfde keer op rij. Grote man aan Zuidhorner kant was Erik Beeftink die de eerste twee treffers voor zijn rekening nam en vervolgens twee scoringskansen liet liggen. Daardoor werd de tweede helft toch nog spannend. Na de rode kaart voor een Mamio-speler had Zuidhorn alsnog de score hoog op moeten laten oplopen. Het bleef bij 2-1. Zuidhorn blijft stevig op de derde stek en staat bovenaan in de periode. Komend weekend wacht de nummer twee, Godlinze. NIEKERK won zeer verdiend van Boerakker. Vanaf de eerste minuut gaf Niekerk veel strijd. “En dat was bewust. Als we nog wat willen moeten we er vol voor gaan”, sprak trainer Sjoerd Visser voor de wedstrijd. Met een nieuw systeem (4-5-1), met spits Dennis van der Velde en kort daarachter Jeroen Beerlings, werd Boerakker simpel aan banden gelegd: 4-1. Beerlings maakte er twee, Dennis van der Velde en Eddy Posthumus waren de andere goalgetters. “We willen een prijs pakken voor promotie. Afspraak was om vandaag te winnen”, zei de tevreden coach na afloop. In dezelfde klasse houdt VVSV’09 bovenin knap stand. De Marne-formatie ondervindt geen hinder van de fusieperikelen en won afgetekend van Holwierde: 4-2. Vol Vertrouwen Samen Verder (hoe lang nog is de vraag) liep al vlot uit naar 3-0 door goals van Jaap Tuma (strafschop), Vince van der Veen en Hans Steigstra. Daarna zakte het spelpeil, maar kwam de zege niet in gevaar. “Winnen is belangrijker dan het spel”, zei de tevreden trainer Wim Nubé. Over enkele weken staat Pelikaan S op het programma. “Realistisch bekeken hebben we geen kans. Aan de andere kant: we hebben niets te verliezen. Doel is nacompetitie. Voorlopig hebben we niets”.