Sloop oude huurwoningen in rustiger tempo

0
147

DE MARNE/BEDUM – Het slopen van oude huurwoningen om deze te vervangen voor nieuwbouw gaat in een rustiger tempo dan aanvankelijk was bedacht. Dat vertelt directeur Rinze Kramer van Woningstichting Wierden en Borgen. Volgens Kramer is het belangrijker om mensen ‘in hun eigen tempo’ over te laten gaan naar een nieuwe woning. Ook is het soms lastig om snel nieuwe huisvesting te vinden.

De woningcorporaties presenteerden afgelopen week samen met de provincie Groningen een plan om 1620 woningen in krimpgebieden in de provincie Groningen te slopen. Voor die gesloopte woningen moeten de komende jaren 940 woningen terugkomen. In de gemeente De Marne gaat het daarbij om een sloop van 245 woningen, waarvoor er 190 gezinswoningen weer worden teruggebouwd. Toch moeten bewoners van huurwoningen zich geen zorgen gaan maken dat hun woning dit jaar nog tegen de vlakte gaat. Kramer: “Ik verwacht dat we de komende jaren minder gaan slopen. We lopen er tegenaan dat het soms lastig is om mensen op korte termijn te herhuisvesten. Dat bepaalt het tempo van de sloop.”

Op dit moment is de stichting bezig met nieuwbouw in Leens en Zoutkamp. Plannen zijn er ook voor Eenrum en Wehe den Hoorn. “De vraag is nu of de markt het oppakt. Als we maar de helft van de nieuwe woningen kunnen verhuren, dan zullen we het tempo aanpassen.” Volgens Kramer moet de sloop er niet voor zorgen dat inwoners de gemeente uit worden gejaagd.

In totaal zijn in de gemeente nu zo’n 50 woningen gesloopt. Daarvoor kwam het zorgcomplex in Leens met 41 plaatsen, 14 woningen in Leens en 14 appartementen voor mensen met een handicap terug. Kramer: “Ook gaan we 190 gezinswoningen geschikt maken voor seniorenbouw. Het is niet alleen de krimp waar we mee te maken hebben, maar ook de vergrijzing. Mensen willen langer thuis blijven wonen en daar kunnen wij de woningen op aanpassen.” Als laatste zal ook gekeken worden naar het energiezuinig maken van woningen zodat de vaste lasten voor de bewoners afnemen. “We hebben de intentie om een flink aantal woningen twee energielabels hoger te krijgen.”