Uniek studieproject leidt Gerard Dam naar Equador

0
234
DSK_STRK-p23.pdf - Adobe Acrobat Pro

LAUWERZIJL – Nog precies twee dagen en dan is het zover. Aanstaande donderdag vertrekt Gerard Dam voor een uniek project naar Quito, de hoofdstad van het Zuid Amerikaanse land Equador. De voetballer van vv De Lauwers gaat daar de net opgerichte voetbalschool Local Dreamers ondersteuning bieden. Dam heeft er zin in, maar stelt zich ook alvast in op datgene wat hij te zien krijgt. Het gedeelte van de metropool waar hij verblijft is namelijk arm.

Dam, momenteel lid van vv De Lauwers en ex-speler van vv Grijpskerk, heeft er in ieder geval zin in. “Tijdens de studie Sport & Gezondheid zat er iemand bij mij in de klas die begon met het opzetten van Local Dreamers”, vertelt hij. “Op den duur vervolgde ik mijn studie op masterniveau en moest ik voor mijn afstuderen een keuze maken. Of het zou Zuid Afrika worden, of ik zou naar Zuid Amerika vertrekken. Ik zag dat mijn toenmalige klasgenoot bezig was met het oprichten van de voetbalschool en toen besloot ik dat ik daarheen wilde. Ik ben gek van voetbal en dat project ondersteunen zou fantastisch zijn. Het is een jonge organisatie die een steentje aan de ontwikkeling van jonge kinderen wil bijdragen. Een unieke kans.”

De inwoner van Lauwerzijl zette alles op alles om zijn droom te laten uitkomen. Afgelopen december organiseerde hij een kerstbingo, waarbij de opbrengst bestemd zou zijn voor Local Dreamers. Daarnaast organiseerde hij met bakkerij Jager uit Grijpskerk een taartenactie met opdruk, waarbij de winst die op de taarten gemaakt zou worden ook bedoeld zou zijn voor de stichting. Dam is akkoord met zowel zijn huidige club vv De Lauwers als zijn voormalige club vv Grijpskerk om de verenigingen bij de actie te betrekken. “Mijn idee is om de jeugdteams bij de actie te betrekken. Daarnaast zouden leden van de verenigingen een bestelling kunnen plaatsen om deze taarten te bestellen. Ik ben in gesprek met beide verenigingen om de actie uit te rollen. Bakker Jager heeft al toegezegd. Geweldig dat ze willen helpen.”

Rol ouders

Tijdens het afstudeertraject wat Dam ingaat, onderzoekt hij of hij de ouders van de kinderen in Quito meer bij hun sportieve activiteiten kan betrekken. Dat wordt een klus op zich, want de student begeeft zich in het zuiden van Quito, het arme gedeelte van de stad. De mannen en vrouwen uit dit gedeelte werken overwegend in het rijkere noorden van de stad, om daarna moe naar huis terug te keren. “En dan hebben ze vaak niet de energie om te komen kijken bij hun sportende kinderen”, weet Dam. “De oma’s en opa’s letten op de kinderen. Mijn bedoeling is om tijd te investeren in de ouders, om ze proberen bij de activiteiten van hun kinderen te betrekken. Het wordt lastig, omdat de ouders vaak al druk zijn om gewoon geld te verdienen, maar mijn uiteindelijke doel is om een aantal ouders training aan een groep kinderen te laten geven zodat ze een actievere houding aannemen. Let wel, het is een onderzoek, dus het zou ook zomaar kunnen dat het niet haalbaar is. We streven er echter wel naar.”

Local Dreamers is in ieder geval blij met de komst van Dam, die zich enthousiast wil inzetten voor de goede zaak. “Het geld wat ingezameld wordt is voor de voetbalschool”, zo benadrukt hij nog eens. “Een vast bedrag in de begroting gaat op in projectlasten en een gedeelte gaat naar mijn project. Alles wat overblijft gaat in de projectenpot en wordt eventueel in een later stadium gebruikt door de organisatie zelf.”

Aan steun ontbreekt het Dam in ieder geval niet. “Er zijn diverse mensen die spontaan reageren en giften geven”, lacht hij. “Sommigen vragen zich af waarom ik mijn bankrekeningnummer niet in de mail heb gezet die ik rond heb gestuurd. Ze hebben aangegeven me te willen steunen. Geweldig, dat zoveel mensen meeleven en dit project een warm hart toedragen.” Afgelopen zaterdag vierde Gerard Dam nog een afscheidsfeest met familie en vrienden, waarbij de laatste donaties in de pot belandden.

Meer informatie over het project is te vinden op www.localdreamers.nl. Mochten belangstellenden na aanleiding van dit artikel een vrije .gift willen geven, het bankrekeningnummer van Gerard Dam is 32.39.05.633