VZ2000 maakt geen vrienden tijdens begrotingsoverleg

0
360

GROOTEGAST – De fractie van VZ2000 heeft vorige week geen vrienden gemaakt tijdens de raadsvergadering in Grootegast. Raadslid Harm Beute kwam onder vuur te staan, toen hij de schuld van de slechte financiële situatie van de gemeente in de schoenen van de coalitie probeerde te schuiven.

Aan de orde was een ingezonden brief van de provincie Groningen waarin de gemeente aangesproken wordt over de niet-sluitende begroting van 2015. Als de gemeente niet onder toezicht wil komen te staan, moet er voor de zomer van dit jaar een nieuwe begroting liggen. Het was voor veel raadsleden even schrikken. “Sinds vele tientallen jaren voeren wij een goed financieel beleid in onze gemeente. Eén van de speerpunten daarvan is het voorkomen van preventief toezicht van de provincie,” zei Harry van der Tuin (CDA). Volgens het raadslid komt de gemeente onder zware druk te staan als volgend jaar de decentralisaties van onder meer de jeugdzorg op het bordje van de gemeente komen te liggen. “We krijgen er straks misschien acht miljoen euro per jaar bij, maar de kosten stijging ook met tien tot twaalf miljoen. Ik weet niet hoe we dat moeten gaan betalen.”

Raadslid Harm Beute (VZ2000) was niet blij met de uitspraken van het CDA. Volgens hem wordt een doemscenario opgeworpen, terwijl er nog helemaal geen cijfers bekend zijn. Ook gaf hij het college een ‘brevet van onvermogen’ vanwege de plotseling veranderde financiële situatie. “Meerdere keren hebben wij gevraagd om maatregelen. Nu is nu net goed gegaan, maar als ik naar de meerjarenbegroting kijk zie ik allemaal tekorten van wel vijf, zes of zeven ton.” Hij pleitte er daarom voor om nu al in gesprek te gaan over maatregelen.

Van der Tuin schoot daarop vol vuur. Volgens de CDA-voorman heeft VZ2000 nooit tegen een begroting gestemd. “Dit zijn krokodillentranen.” Volgens Beute ging het echter niet om die grote eenmalige uitgaven, maar wordt er structureel teveel geld uitgegeven. “Daar konden wij niks aan doen, want dat was aan jullie, de coalitiepartijen.”

Steun kreeg Beute min of meer van Gert van Werven (VVD). Ook hij beschuldigde Van der Tuin van doemdenken. Volgens zijn partij zijn de decentralisaties juist een kans om sociale voorzieningen beter te maken. “Het is tijd dat we de handen uit de mouwen steken.”

Burgervader Kor Dijkstra (CDA) zag het allemaal aan. Hij constateerde dat de verkiezingscampagne is begonnen. Wel wees hij de raadsleden erop dat er in april of mei voorstellen zullen komen uit het ambtelijk huis om de begroting sluitend te krijgen. Waarom dit over de verkiezingen heen getild wordt, werd niet duidelijk. Dijkstra: “Hoe je het ook went of keert; we moeten voor 2015 een sluitende begroting presenteren. Het zal lukken, op welke manier dan ook.” Tegen VZ2000: “U heeft altijd met de begroting ingestemd. In 2011 en 2012 hebben we minder geld uitgegeven dan gedacht, dus u kunt het college geen enkel verwijt maken.” Beute ging er niet op in.