Aduard met ‘tropische verrassingen’ legt Marum over de knie

0
174
Aduard voetbal Marum-5

Heerlijke ‘kampioenswedstrijd onderin’;  paars-witten slaan in tweede helft toe

ADUARD – Aduard 2000-Marum, ‘de wedstrijd van de streek’, ‘derby van Noord-Zuid-Westerkwartier’, maar vooral ‘kampioenswedstrijd onderin’. Aanhaken of afhaken was het devies voor Aduard 2000 en SV Marum, in de strijd tegen degradatie. Na een 1-1 pauzestand sloeg Aduard hard toe: 3-1. Paars-wit kon na negentig minuten de polonaise lopen.
Het bericht over “drie verrassingen uit de tropen” op de doorgaans betrouwbare website tweenul zorgde voor consternatie in het kloosterdorp. Aduard wist helemaal van niks. Ook de technische leiding snapte niet waar het nieuws vandaan kwam. De tropische verrassingen zouden dan Merijn Woudt en Wessel Wierenga kunnen heten.  Aduard heeft namelijk wel een speler die de tropen heeft gezien: Merijn Woudt. Wessel komt van ‘ver’, het Drentse Smilde. Laatstgenoemde staat normaal niet in de basis en ‘verraste’ met een weergaloze trap die precies onder de lat verdween. Het was de bevrijdende 3-1. Merijn Woudt was vanaf het begin op dreef. Of beter: nadat Marum was uitgeraasd. Want de streekgenoot zette aanvankelijk de toon en kwam volkomen verdiend aan de leiding door Wilco Elshof, de sterke angel bij Marum. Het antwoord was even sterk. De actie- de tweede-  kwam van de zijkant, van Merijn Woudt, die doorgaf op Gerben de Haan. Diens voorzet werd van dichtbij afgerond door Jeffrey Eggens. Dit na een kwartier spelen. Het beloofde wat, in een toch al bijzonder amusant treffen, met volop strijd aan beide kanten.  ‘Auwert’ – notabene zonder belangrijke pionnen Eltjo Velting en Remco van Merode, beiden geschorst- kreeg de wedstrijd in handen. Albert Nieuwenhuis kopte recht in handen van de keeper. Even later een vrije trap van dezelfde Nieuwenhuis. De meegekomen goed spelende Kaj Bellink kreeg de bal voor zijn voeten, zijn schot kon nog net geblokt worden. Na een half uur een fase van Marum- het spel golfde op en neer- met een katachtige reflex van Klaas Cruiming op een inzet van Carlo Roffel. Cruiming moest nog een keer aan de bak, bij een geplaatste kopbal. Aduard liet af en toe steken vallen. Ook Bellink, die in fel gevecht met Elshof het onderspit moest delven.  De gevaarlijke spits van de geel-zwarten wist nog te schieten, zonder resultaat. Op slag van rust was de thuisclub dichtbij 2-1, dankzij wederom Woudt die wegdraaide bij zijn tegenstander, in vrije positie kwam, maar wel in buitenspelpositie. Het publiek genoot van een spetterende wedstrijd, niet goed, maar beide ploegen- Sietze Venema noemde het een ‘kampioenschap onderin’ – streden voor elke grasspriet. Doordat scheidsrechter Gerbers veel toeliet, bleef de vaart erin. In de tweede helft deed Aduard er nog een schepje bovenop. Met af en toe een technisch hoogstandje. Zette Eggens voor rust zijn tegenstander voor schut, diepste spits Danny Beerda toverde met een fraaie omhaal. Mechiel van Valen pakte de bal op artistieke wijze. Halverwege de wedstrijd trok Aduard de wedstrijd naar zich toe. Vanuit een onvervalste counterattaque  kwam Woudt op snelheid door, schudde zijn tegenstander van zich af en schoot overtuigend binnen: 2-1. Daarvoor liet Marum een beste gelegenheid liggen. Elshof sleurde zich langs meerdere pionnen en verdiende een vrije trap, maar deze werd onthutsend zwak ingeschoten door Roffel. Waar de overtuiging bij Marum ontbrak, was deze wel aanwezig bij Aduard. Eggens was even later dichtbij de definitieve nekslag. De goaltjesdief mikte net naast. Met nog twintig minuten te gaan- het bleef een heerlijke open strijd- mocht Barteld Faber de wedstrijd nog meer kleur geven. Marum kraaide van plezier op de bank en geloofde kennelijk er nog in, maar het was nergens op gebaseerd. Het jonge Marum beschikt over veel talent en technisch vaardige spelers, maar er komt simpelweg te weinig uit. Het spel is ook te voorspelbaar. Aduard heeft meer toekomst, in de tweede klasse. Vijf minuten voor tijd had Eggens Aduard naar 3-1 moeten schieten, in stelling gebracht via Woudt met een geniaal passje buitenkant schoen. En dan de pas 17-jarige Wessel Wierenga, die het publiek in extase bracht door vanaf het middenveld loeihard uit te halen. De bal ontplofte precies onderkant lat. Marum- onder toeziend oog van toekomstige trainer Marcel Poll- was niet bij machte om een en ander recht te zetten. Het moest het afleggen, met name in de tweede helft, tegen een feller Aduard, dat meer in huis had én enkele ‘tropische  verrassingen’. “De derde tropische verrassing, Stephan Arkema, hoefden we niet in te zetten”, lachte Tonnie Slagter van de medische staf. Marum droop diep teleurgesteld af. In de ‘kampioensrace onderin’ staat Marum nu op een rechtstreekse degradatieplaats, terwijl paars-wit de elfde positie inneemt, de plek die in ieder geval recht geeft op nacompetitie.
ADUARD – SV MARUM 3-1 (1-1); Scoreverloop: 8. Wilco Elshof 0-1, 16. Jeffrey Eggens 1-1, 65. Merijn Woudt 2-1, 85. Wessel Wierenga 3-1; Arbiter: Gerbers (Steenwijk);  Rik van Noord (Aduard); Toeschouwers: 130
OPSTELLING ADUARD: Klaas Cruiming, Rik van Noord, Albert Nieuwenhuis, Merijn Woudt, Matthijs van Beusekom, Wessel Wierenga, Danny Beerda (70. Barteld Faber), Jeffrey Eggens, Daniel Temmingh (75. Arend-Jan Linde), Kai Bellink, Gerben de Haan
STER VAN HET VELD: MERIJN WOUDT (ADUARD) – Voormalig globetrotter Merijn Woudt maakte op het veld de nodige kilometers. De dribbelaar met zijn afgezakte kousen is pijlsnel, was betrokken bij menig aanval, trakteerde het publiek op geniale acties en scoorde ook de belangrijke 2-1.