Grijpskerk, Oldhove & Noordhorn

0
295
Ongenode Gast verkiezingscampagne 1

Datum:    Zaterdag 1 maart
Tijd:    Hele dag

Het verkiezingstijd en dus kunt u niet meer de straat op zonder de te struikelen over de vele lokale politici, die bedelen om uw stem. De Ongenode Gast leek het leuk om eens te kijken wat al die partijen doen om u te overtuigen. Zijn ze goed voorbereid, hebben ze lef of wordt het campagne voeren een ‘moetje’?
Deze week kwam in het nieuws dat 35% van de Nederlanders bij de komende verkiezingen gaat stemmen op een lokale partij. Wat daarvan terecht moet komen weet uiteraard nog niemand, maar het moet een bedreiging zijn voor de lokale afdelingen van de landelijke partijen. Echter, in de gemeente Zuidhorn is dat niet zo. Daar is het de gevestigde orde van CDA, CU, PvdA, GroenLinks, VVD en D66 die om uw stem strijdt. Makkelijk scoren? De partijen weten het nog niet en gaan daarom langs de deuren.
Drie partijen zijn zaterdag op campagne als de Ongenode Gast zijn ronde maakt. Als eerste vinden we Klaas-Wybo van der Hoek. Het opperhoofd van GroenLinks mag een expositie openen in Kerkplein 6 in Grijpskerk. Van der Hoek zegt onder de indruk te zijn van de prestaties. Dat is de Ongenode Gast ook, waar hij uitging van een expositie van amateurkunstenaars, blijkt hij terecht te komen op een expositie van allemaal mensen die echt iets kunnen. Het zijn de leerlingen van kunstenares Annemarie Groendijk. Ze laat Van der Hoek een schilderij zien van Johannes Postma. Hij schilderde de karakteristieke huisjes in de haven van Zoutkamp. Van der Hoek: “Je ziet hoe moeilijk het is om zoiets goed te maken. Je hebt allerlei lijnen die precies uit moeten komen. Dat is nog een heel werk!”
Een stuk verderop, in Oldehove om precies te zijn, staat de campagne van de PvdA op het punt van beginnen. Met een rode (Duitse) brandweerauto trekt de partij deze maand door de gemeente. Een eerste stop wordt gemaakt bij het dorpshuis. De blik valt al meteen op een verkiezingsposter van het CDA, die tegen een raam van een woning geplakt zit.
“Liggen hier nog losse stoeptegels?” inventariseert André Hatman. De overige aanwezigen moeten hard lachen. Dan begint het flyeren ook echt. Met raadslid Minko Jansma voorop – hij was postbode en kent dus alle straten – gaan hij, Hatzman, Machiel van der Schaaf en Mark Veenstra op pad. Als Jehova Getuigen gaan die laatste twee even later van deur tot deur. En net als bij de Jehova Getuigen wordt meteen de eerste deur dicht geslagen met de mededeling geen interesse te hebben.
In het dorp daarnaast, Noordhorn dit keer, stormt lijsttrekker Fred Stol de woning binnen van Ginus van der Velde. Stol is hier in het kader van de complimentendag. Eerder al had hij inwoners opgeroepen hier andere inwoners voor te nomineren. Daar kwamen maar liefst drie aanmeldingen uit. Allemaal krijgen ze persoonlijk bezoek. Een slechte score, meneer Stol? “Ach, de mensen hier zijn bescheiden,” is zijn oordeel. De grote vraag is nu natuurlijk of de acties eenmalig zijn of dat we de partijen ook na de verkiezingen nog actief op pad zullen zien. Stol denkt van wel. “We hebben nu een vaste club van elf mensen uit onze 200 leden. Die willen we meer binden. We willen permanent campagne gaan voeren. We zijn de laatste tijd een echte CDA-familie geworden.”
Stol verwacht dat leden hun omgeving oproepen ook op het CDA te gaan stemmen.

Ongenode Gast verkiezingscampagne 2 Ongenode Gast verkiezingscampagne 3