Jildou en Bernadette raken mensen met hun muziek

0
181
Dokkum - Jildou en Bernadette

DOKKUM – Ze zijn pas zestien en zeventien jaar oud. Jildou Bakker en Bernadette Hoekstra uit Damwâld en Dokkum zingen samen sinds zij elkaar ontmoetten in de tweede klas van de Havo/VWO op het Dockinga College.  De muziek die de twee meiden samen maken kenmerkt zich door de diepere betekenis in hun teksten. ‘Wij maken christelijke muziek, die je misschien beter kan omschrijven als muziek met een boodschap. Het zijn vaak nadenkertjes’, aldus Jildou.
Dat Jildou en Bernadette samen muziek maken is eigenlijk per toeval ontstaan. ‘In een tussenuur zag ik Jildou op de grond zitten met een boekje op schoot, druk aan het schrijven. Ik vroeg haar waar ze mee bezig was, toen ze vertelde bezig te zijn met teksten. Vanaf dat moment zijn we samen bezig gegaan met teksten schrijven, en pas later gingen we samen muziek maken. We waren al vriendinnen voordat voor het eerst met elkaar zongen’, vertelt Bernadette.
Vorig jaar, toen Jildou zestien werd, kreeg ze van haar ouders cadeau dat zij en Bernadette samen de studio in mochten om een cd’tje op te nemen. ‘Mijn moeder dacht dat zoiets in een middag wel kon. Maar in de studio waren ze zo van ons onder de indruk dat ze de cd uitgebreider wilden. Al met al zijn we zeven maanden bezig geweest voordat de cd klaar was’, vertelt Jildou. De cd-presentatie die de meiden hadden in de Kloosterkapel in Sybrandahûs was voor hen beiden een hoogtepunt. ‘Het was de afsluiting van de tijd van nummers opnemen, en het begin van iets nieuws’, zegt Bernadette.
In de teksten die de meiden maken zit eigenlijk altijd een diepere laag. ‘Als je het nummer ‘Do you know’ neemt, dat gaat over dat iedereen gelijk is. Dat iedereen voor dezelfde God komt te staan en dat het dan niet uitmaakt hoeveel bezittingen je hebt gehad’, vertelt Jildou. Qua boodschap hebben de meiden niet één directe boodschap. ‘Maar het valt me wel op dat bij nummers die Jildou schrijft vaak het thema gelijkheid of vrijheid terug komt’, aldus Bernadette.
Met hun muziek en teksten weten Jildou en Bernadette vaak mensen te raken. ‘Vaak komen mensen na afloop van een optreden naar ons toe om te laten weten dat ze geraakt waren door een bepaald nummer. Dat doet ons goed, dat betekent dat we het niet voor niets hebben gedaan, dan is het ergens goed voor geweest. Maar het geeft ook een bepaalde druk, dat je denkt dat je mensen ‘moet’ raken, ook in nummers die we nog gaan schrijven’, zegt Jildou.
In de nabije toekomst heeft het duo een flink aantal optredens in de planning staan. Op zondag 9 maart om 15.00 uur treden ze op in De Waegh in Dokkum in het kader van Internationale Vrouwendag. ‘Helaas voor de mannen, maar daar zijn alleen vrouwen welkom’.
Op vrijdag 11 april zingen ze in de Christengemeente in Buitenpost, op zaterdag 10 mei hebben ze een gezamenlijk optreden met de Joysingers in Oentsjerk, op 1 juni een optreden in de Hervormde kerk in Damwâld, op Pinkstermaandag treden ze op tijdens de Pinksterfeesten in Veenklooster en zondag 22 juni staat een optreden gepland in De Thuishaven in Kollumerzwaag.
Voor de wat verdere toekomst heeft het duo nog geen concrete plannen. ‘Het zou mooi zijn als we op deze manier verder konden gaan’, aldus Bernadette. Jildou is het daar mee eens, maar heeft nog wel een aantal dromen over. ‘Ik ben wel eens wat aan het fantaseren. Dan droom ik over Festival 316 in Ureterp, en de EO Jongerendag. Maar dat blijft voorlopig bij dromen’, lacht ze. ‘Maar je weet maar nooit’, voegt Bernadette er aan toe. ‘Laatst hadden we op school een workshop van Elske deWall, en zij vertelde dat ze eigenlijk op dezelfde soort manier was begonnen als ons. Er hoeft maar één iemand te zijn die ons oppikt.’