MiniKul – week 10 ‘14

0
114

Laten we nou oppassen dat we niet te snel de euforie van de voor ons land Gouden Olympische Spelen kwijtraken. Laten we er met elkaar aan werken dat ons landje een woordje blíjft meespelen in het mondiale gebeuren. We hebben nu zóveel Olympische medailles in onze gezamenlijke broekzak zitten, dat we daaruit het maximale profijt moeten zien te peuren. Oké, bijna allemaal is dat goud, zilver en brons in een relatief piepkleine sport behaald, maar we zijn letterlijk en laten we ons niks verbeelden ook figuurlijk maar een piepklein landje op deze aardkloot. Maar we zijn wél een exclusief en uniek volkje. ‘Want in welk ander land is,’ aldus Amerikaanse kranten, ‘schaatsen een logische vorm van vervoer in de winter’? Sterker: ‘Nederlanders  schaatsen massaal over bevroren water naar familieleden en vrienden die vele dorpen verder wonen. En de koning heeft de koningin ten huwelijk gevraagd op de schaats,’ weten ze dankzij de media all over the world.  
Over de koning en niet te vergeten de koningin gesproken: Ook zij hebben ons landje op een uniek en exclusief niveau op de Spelen vertegenwoordigd. Kanjers waren het, met dank aan Erica Terpstra. En nu geen gezeur meer dat een monarchie een in wezen middeleeuws ondemocratisch gedrocht is. Want onze monarchie anno 2014 is lekker luchtig en los. Daarom  kan, nee móet ons Moderne Koningsduo ons duurzaam in een unieke positie op de Wereldranglijst der Belangrijke Naties brengen. Zo heerlijk vrij en onbevangen, zo menselijk King Willy – laat de regeringsvoorlichtingsdienst onze monarch vooral onder deze lekker bekkende naam in het buitenland promoten – zich op de Spelen heeft gemanifesteerd, inclusief het doorzakken met Poetin (wat ons gewone stervelingen nooit zal lukken!) plus de zichtbare koninklijke kater achteraf, dat is super. Zó kun je met een paar pilsjes achter de kiezen je klein maar dapper landje duurzaam een wereldrol van betekenis laten spelen.
Daarom: Rutte, Samsom en Pechthold c.s. inclusief Wilders: Geef ons vorstenpaar als eerstvolgende ‘opdracht’ mee om Kameraad Poetin, wiens dochter toch al in Nederland woont, te bewegen in een leren pakje op de prominentenboot van de eerstkomende Gay Parade plaats te nemen. En daar deal je als regering dan verder. Over alles en nog wat, inclusief vrijheid van meningsuiting en homorechten. Laat onze oosterburen hun Mutti Merkel koesteren, wij doen dat maximaal met onze koning en koningin. Lang leve de monarchie! Daar neem ik thuis alvast eentje op. Proost!
Henk Hendriks