Museum ‘t Fiskershúske

0
130
Ongenode gast - moddergat 2

Datum: 25 februari
Tijd: 11.30 uur

Het was voorjaarsvakantie afgelopen week en dat betekent in Friesland dat alle pakes en beppes weer vermaakt moeten worden. Met het ‘Help Pake en Beppe de vakantie door’ programma van een groot aantal samenwerkende musea in Friesland werd ervoor gezorgd dat de pakes en beppes die in de voorjaarsvakantie oppassen op hun kleinkinderen het niet moeilijk hadden om een leuke activiteit te vinden om te doen met hun kleinkinderen. In de regio waren verscheidene activiteiten te bezoeken. Zo werden er in De Spitkeet in Harkema verhalen verteld van en over Dam Jaarsma, de verhalenverzamelaar van Eastermar, in het Streekmuseum/Volkssterrenwacht in Burgum konden kinderen schatzoeken in de museumtuin en door een grote telescoop de ruimte bekijken en in het Admiraliteitshuis in Dokkum konden kinderen met hun pakes en beppes een eigen familiewapen maken. Op vertoon van pakes of beppes waren de activiteiten voor kinderen gratis te bezoeken. Ook in Museum ‘t Fiskershúske in Moddergat werden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen. De (On)genode gast nam een kijkje bij één van die activiteiten.
Het is dinsdagochtend, 11.00 uur. Meer dan een halfuur te vroeg arriveer ik in Moddergat, maar dat is nooit vervelend. Zeker nu het zulk prachtig weer is, dat het wel lente lijkt, is het goed vertoeven in het dorpje achter de dijk. Ik klim de dijk op en geniet van het prachtige uitzicht. Je zult hier maar wonen.
Even voor half twaalf meld ik me in één van de vissershuisjes van het museum. In dit vissershuisje staan de ingrediënten voor een andere activiteit als die waar ik voor kom al klaar. In deze week is het namelijk ook mogelijk om tegeltjes te beschilderen, op een zelfde soort manier als hoe de tegeltjes er in de vissershuisjes uitzien. Maar ik kom voor het Voorleestheater. Doeke van der Zee zal hier vandaag een spannend verhaal vertellen. Ik krijg eerst nog een kopje thee aangeboden, en daarna kan het feest beginnen. Alhoewel, eerst moeten de kinderen die momenteel het museum bezoeken nog even gewezen worden op het feit dát er een verhaal verteld gaat worden. Griete, Anneke en Dorine uit Buitenpost hebben net het hele museum bezocht en hebben de puzzeltocht van het museum afgerond. In de Logger ploffen de drie dames op de zachte kussens die op de grond liggen neer, waarna Doeke van der Zee, die voor de gelegenheid zich heeft omgekleed in ouderwets visserstenue (mét bijbehorende oorbel en klompen) plaatsneemt op de ‘praatstoel’.
De dames krijgen eerst een aantal plaatjes te zien. Plaatjes van een groot schip, van degenen die het schip bevaren en van onheilspellende luchten. Doeke begint enthousiast te vertellen over het leven van de schippers. Deze schippers krijgen heel wat voor hun kiezen. Met name slecht weer is voor deze schippers altijd een spannende bijkomstigheid. Redden ze het allemaal weer richting huis? De drie meiden zitten ademloos te luisteren naar het verhaal dat hen verteld wordt.
Dankzij de eerder getoonde plaatjes en de wilde gebaren die Doeke tijdens het vertellen maakt zien zij het verhaal helemaal voor zich. Na afloop van het verhaal analyseert Doeke het verhaal nog eens met de meiden. De plaatjes blijken niet helemaal te kloppen met het verhaal.
Zo is vertelde hij over de grote mast van het schip, maar het schip op het plaatje is er één zonder mast. Dorine, Griete en Anneke hebben goed opgelet, en weten de ‘foutjes’ in de plaatjes er prima uit te halen. Na afloop van het verhaal maak ik nog even een praatje met Doeke. Als ik vervolgens weer naar buiten loop werp ik een blik op de dijk. De drie meiden staan er bovenop, en turen naar het water. Ik durf te wedden dat het door Doeke vertelde verhaal hier nog even door hun hoofden schiet.

  Ongenode gast - moddergat 1