Oranjerun verwacht opnieuw honderden deelnemers

0
95
Niehove oranjerun

NIEHOVE – Het begint langzaamaan een traditie te worden in april. Daar normaliter Koninginnedag de dag was dat de Oranjerun plaatsvond, is dit door de troonwisseling veranderd in de Koningsdag. Alleen, die valt dit jaar op een zondag, waardoor de landelijke feestdag een dag eerder plaatsvindt. Het bestuur van Stichting Oranjerun.nl zorgt er deze dag voor de zesde keer voor dat er hardgelopen kan worden in het Middag Humsterland.
Lammert Top is één van de bestuurders van de stichting en verzorgt daarnaast ook de hardlooptraining die deze week al van start gaan. Stichting Oranjerun.nl hoopt met het neerzetten van een goede en gedegen training dat er zoveel mogelijk getrainde hardlopers aan de start staan. “We zijn er voor iedereen, maar richten ons met name op de kinderen en de ouderen boven de 55 jaar”, vertelt hij. “We hebben bevoegde trainers die met ze aan de slag willen gaan en die dat doen aan de hand van een systematische opbouw. We organiseren hardlooptrainingen nabij Sporthal de Kooi in Oldehove, maar in samenwerking met Loopgroep Zuidhorn wordt er ook daar gestart met een hardloopgroep.”
Met andere woorden, de stichting wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk getrainde hardlopers van alle leeftijden aan de start staan op zaterdag 26 april. Aan variatie geen gebrek, want deelnemers kunnen drie verschillende afstanden afleggen: de vijf kilometer, de tien kilometer en de tien mijl (16,1 kilometer). Volgens Top steekt dat nauw, want goed getrainde hardlopers verwachten een goed uitgemeten parcours. “Sommige lopers draaien al wat langer mee in het circuit en hopen die dag een nieuw persoonlijk record te lopen”, vervolgt de inwoner van Niehove. “Om dat te kunnen doen is het dan natuurlijk wel belangrijk dat de baan tot op de meter nauwkeurig is afgemeten. Daar doen wij als organisatie ons best voor en we merken dat die professionaliteit door de deelnemers gewaardeerd wordt.”
Aan ondersteuning ontbreekt het de organisatie in Oldehove niet, want Stichting Oranjerun.nl wordt ondersteund door het NOC/NSF, de KNLBO en de Atletiekunie. De stichting heeft haar zaken dus prima voor elkaar en dat is ook terug te zien in de begeleiding van deelnemers aan de hardloopclinics. “Onze trainers laten de deelnemers ook mooie fantasietochtjes maken, het is niet alleen domweg rondjes lopen. Daarnaast doen ze ook mee aan loopspelletjes, zodat de clinics ook leuk en interactief zijn om te volgen. Verder stimuleren we duurlopen. We hopen dat hardlopers niet hun energie verbruiken door te gaan sprinten, maar leren belast te lopen. Soms is het namelijk zo dat sommigen teveel willen, maar daardoor te snel opgebrand raken.”
Dat het concept is aangeslagen blijkt uit het feit dat er nu al 44 kinderen zich hebben aangemeld voor de hardloopclinics. Deze kinderen worden goed bereikt door de stichting doordat de basisscholen in Middag Humsterland erbij worden betrokken. “We organiseren de clinics voor iedereen, maar zetten zoals gezegd speciaal in de doelgroepen kinderen en ouderen. De kinderen vanaf groep vier kunnen op woensdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 meedoen aan de clinics. Volwassenen kunnen deelnemen aan de clinics op woensdagavond tussen 19.30 en 21.00 uur. Wij hopen juist ook dat 55-plussers in beweging willen komen. Veel mensen van deze leeftijd bewegen al, maar we willen juist de groep trekken die niet zoveel aan sport doen.”
Hardlooptrainer Michel van Agteren van Loopgroep Zuidhorn begeleidt de clinics en de woensdagen 5, 12, 19 en 26 maart en op 2, 9, 16 en 23 april. Mensen die niet op woensdag kunnen, hebben de mogelijkheid om zich op vrijdag aan te sluiten in Zuidhorn. Meer informatie over de wedstrijd en opgave voor de clinics is te vinden op www.oranjerun.nl. Zowel kinderen als ouderen kunnen zich tot 12 maart ook nog opgeven.