Hoezo, kinderen houden niet van sport en bewegen?

0
122
grijpskerk tres games 3

‘Trés Games El Loco’

GRIJPSKERK – Ach en wee. Die jeugd van tegenwoordig. Met hun Wii. Met hun Playstation. Die communiceren via Whatsapp en chatten op Facebook. Met hun getwitter. Geen wonder dat ze dichtgroeien. Ze liggen immers de hele dag met hun smartphone op de bank. Te lui om iets te doen. Zie hier hét vooroordeel dat dinsdagmorgen in sporthal de Bokkediek in Grijpskerk voor eens en altijd ontkracht werd. Want daar sportten in totaal meer dan honderd kinderen (en jong volwassenen). En dat in hun vakantie.
Nou was het affiche ook aantrekkelijk. Want in welk dorp staat ‘Trés Games El loco’ op het programma? In Grijpskerk dus. De activiteit was georganiseerd door SportinZuidhorn in samenwerking met SWgZ. En dus schalde de luide en duidelijke stem van Bart Brandts Buys dinsdagmiddag door de gezellig volle sporthal. Want hij was toch wel weer de drijvende kracht achter het evenement.
Concreet: de zaal was in drieën verdeeld en in elk gedeelte werd een andere sport beoefend. Bijzondere sport, wel te verstaan. Zo werd in gedeelte één Xtrme trefbal gespeeld. Trefbal dus, het spel waar je – weinig sympathiek- elkaar met een bal moet proberen te raken. Normaal al populair onder kinderen, de uitvoering van Brandts Buys was helemaal de moeite waard. Naast elkaar een bal tegen het lichaam gooien, moesten een aantal pilonnen van een kast gegooid worden. Spectaculair was echter de trampoline, naast die kast. Kinderen mochten als volleerde keepers vanaf de trampoline de pilonnen beschermen. Dat leverde spectaculaire plaatjes- en heel veel lol- op. In het middenvak van de sporthal was plek voor voetbal, maar dan wel anders. Er werd gescoord op een mat en de bal ging nooit uit. Er mocht dus via de afscheidingswand gespeeld worden en een corner? Die was er niet. Slechts als de bal op de tribune was, hadden de spelers even wat rust. Voor het overige was het pezen geblazen. In het derde gedeelte van de hal stond knotshockey gepland, ook al anders. Want daar was het dinsdagmorgen toch vooral om te doen. Om anders. Om bijzonder en om plezier.
Plezier hadden de kinderen volop. Bart Brandts Buys had de wind bovendien goed in de zeilen en had ondersteuning van scheidsrechters – Daan, Marit en Taco- herkenbaar aan sombrero’s. Bovendien liet BBB zien dat kinderen wel degelijk kunnen luisteren. Hij telde gewoon van drie naar één en stil waren de kinderen. En anders volgde wel een rake opmerking. Kortom; de kinderen lieten zich dinsdag van hun beste kant zien. De gemeente Zuidhorn ook. Want gezien de in vergelijking met andere dorpen echt gigantische opkomst, kan en mag de gemeente gezien worden als sportminded.
Wél bijzonder is en blijft het dat veel sportverenigingen juist in de vakanties hun reguliere trainingen annuleren. Omdat er wel eens iemand niet is, vakantie viert of uit logeren gaat. De geweldige activiteit van BBB bewees dat lokale verenigingen in de vakanties juist meer zouden moeten organiseren. Laat dat dan de les zijn van zomaar een dinsdagmorgen in Grijpskerk.