Vijftienjarig darttalent wil absolute top bereiken

0
308
Metslawier - jitse van der wal

‘Ik had niet eens door dat ik goed kon darten’

METSLAWIER – Wat begon met zo nu en dan een pijltje gooien voor de vijftienjarige Jitse van der Wal uit Metslawier begint inmiddels serieuzere vormen aan te nemen. Als jongetje dartte de jonge darter wel eens tegen zijn moeder. ‘Zij won dan eigenlijk bijna altijd’, lacht Jitse. Tegenwoordig is dat wel anders. Bijna al zijn vrije tijd besteed Jitse aan het darten. Hij traint met gemak drie uur per dag. Het begon toen hij in Esonstad meedeed met een toernooitje en daar tegen Mats Gies, een jong darttalent uit Wierum, moest spelen en binnen no-time voor stond. ‘Toen zei Mats tegen me dat ik bij de FDB moest gaan darten, dat ik op die manier veel verder kon komen. Tijdens de eerste FDB-ranking haalde ik de halve finale, de daarop volgende zestien rankingtoernooien won ik allemaal’, lacht Jitse. Hij blijft er bescheiden bij. ‘Ik had helemaal niet eens door dat ik zo goed kon darten. Pas toen ik meerdere toernooien op rij won kreeg ik het een beetje in de gaten’.

Inmiddels is Jitse twee jaar verder en dart hij nog steeds verdienstelijk. Tijdens een NDB-raking wist hij bij de laatste zestien te eindigen. Jitse speelt momenteel nog bij de junioren, maar doet ook wel aan toernooien voor senioren mee. ‘Daar voel ik me eigenlijk beter thuis. Verliezen voelt bij de senioren minder erg. Bij hen kan ik nog heel veel leren. Maar ook de junioren hebben momenteel een heel hoog niveau. Er zijn genoeg spelers die het met gemak bij de senioren zouden kunnen maken’, vertelt Jitse. Dat hij ook goed mee kan doen met de senioren bewees hij in Leek.
‘Daar deed ik zeventien weken lang mee met een ranking, die ik uiteindelijk heb gewonnen. Ik maakte daar ook de meeste 180’ers en de hoogste finishers’. In de zeventien weken dat Jitse in Leek dartte leerde hij Douwe en Monica kennen. Dit stel nam hem onder zijn hoede en gaat nu bijna elk weekend met hem er op uit om ook toernooien verder in Nederland te kunnen spelen. ‘Douwe en Monica zijn voor mij als een tweede thuis geworden. We mogen dan wel niet hetzelfde DNA hebben, maar ze voelen toch als familie. Dankzij hen kan ik aan veel meer toernooien meedoen. Zij nemen mij overal mee naartoe. Dat vind ik heel bijzonder’. Sinds kort is Jitse ook aangesloten bij een management; Dart Youngstars Management.
Zij organiseerden onlangs een presentatiemiddag in Metslawier om Jitse te presenteren aan de plaatselijke pers en bedrijven. ‘Wanneer je goed wilt worden in het darten moet je veel mee doen aan toernooien, het liefst ook in het buitenland. Dat is behoorlijk duur. We zijn dus altijd op zoek naar sponsoren, die het mij mogelijk willen maken om beter te worden. Ik heb momenteel al twee sponsors, Frequentgroep Beveiligingen en Letsplaydarts.info. Hen ben ik daar heel dankbaar voor,’ vertelt Jitse. ‘Daarnaast zijn we ook bezig met het opstarten van een club van 25’, vertelt Jitses vader.
‘Dat maakt voor veel mensen hopelijk de drempel om te steunen iets lager’. Jitse heeft grote plannen voor de toekomst. ‘Ik wil van het darten graag mijn werk maken. Voor dit jaar hoop ik echt op een startbewijs voor de Zuiderduinmasters en de Winmau World Masters in Engeland. Ik hoop echt op de top, en werk daar hard voor.’ Op 22 en 23 maart aanstaande doet Jitse mee met de Hall Open. Tijdens dit toernooi zijn tickets voor de Zuiderduinmasters en de Winmau World Masters te winnen. Jitse traint al hard voor dit toernooi. ‘Ik ben tijdens het spelen nog wel eens zenuwachtig, bijvoorbeeld wanneer ik een dubbel móet gooien. Dat zijn dingen waar ik thuis aan kan werken’. Jitse dart thuis met name in de keuken. Ook samen met Mats Gies, het andere jonge darttalent uit Dongeradeel spendeert hij hier vele uren. Ook met zijn moeder gooit hij nog wel eens een pijltje. ‘Maar tegenwoordig kan ze niet zo makkelijk meer van me winnen’, lacht Jitse. In zekere zin heeft hij zijn dartcarrière aan zijn ouders te danken, vertelt Jitse. ‘Mijn ouders steunen mij enorm. Ze doen heel veel voor me. Dat heb je ook nodig als je de top wilt bereiken. Als zij niet achter mij zouden staan dan zou het niks worden.’