VVD Grootegast: “Snel, Snel internet in het buitengebied”

0
112

GROOTEGAST – De VVD fractie in de gemeenteraad van Grootegast gaat een initiatief voorstel indienen om snel, snel internet in met name het buitengebied mogelijk te maken. Deze voorziening zorgt voor het behoud en het aantrekken van bedrijvigheid, reduceert leegstand en bevordert de leefbaarheid.
De VVD Grootegast wil dat B&W, samen met de provincie, actief op zoek gaat naar en
gaat onderhandelen over het zo snel mogelijk realiseren van snel internet in het buitengebied. De overheid heeft hier een trekkende rol die aangevuld met aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor de providers moet leiden tot een voor alle partijen aantrekkelijke mogelijkheid.
In de praktijk zijn de kabel en glasvezel partijen tot nu toe slechts geneigd om de kernen aan
te sluiten, omdat hier de grootste bevolkingsdichtheid aanwezig is en dit snel rendabel te maken is. In de kernen ligt nu al snel internet in de vorm van een kabel aansluiting, UPC (straks samen met Ziggo) heeft al aangekondigd alle kabel abonnementen standaard tot 200Mb/s aan te willen gaan bieden. Dit is voor 99,9% van de mensen meer dan voldoende. In het buitengebied zijn er echter plekken waar nog niet of nauwelijks een goede ontsluiting is en de snelheden soms net de 0,5 Mb/s aantikken. Dit is zelfs te langzaam om normaal te kunnen browsen laat staan iets te downloaden. Alternatief is dan het doortrekken van de kabel aansluiting of het leggen van glasvezel. Op termijn kan ook het nieuwe mobiele G4 netwerk mogelijk uitkomst bieden, maar daar wil de partij niet op wachten omdat dit zeker in het begin zeer kostbare abonnementen op zal leveren.