Zuidhorn is de trotse gastheer van Tocht om de Noord

0
83
Zuidhorn Persco Om de Noord

ZUIDHORN – De eerste editie vond plaats in 2006 en daarna is de Tocht om de Noord uitgegroeid tot hét wandelevenement van de provincie Groningen. Onder de bezielende leiding laat de wandeltweedaagse de meest mooie plekjes van Groningen zien. Nadat vorig jaar de route ‘Oal Graitje’ de wandelaars van Ter Apel naar Delfzijl leidde, is het dit keer de beurt aan het Westerkwartier. De fanatieke wandelaars kunnen niet wachten, en de gemeente Zuidhorn ook niet. Zij is namelijk gastheer van het gebeuren.
Tijdens het wandelfestijn zullen de molens een centrale plek vervullen, zo liet Velthuis afgelopen vrijdag weten. De bijeenkomst werd afgetrapt door burgemeester Bert Swart, die zich presenteerde als een haast euforische burgervader. “Ik ben hartstikke trots dat de gemeente Zuidhorn het centrum is voor dit evenement”, vertelde een glunderende Swart. Ook Velthuis toonde zich content met de samenwerking. “Welkom wandelfamilie!” sprak hij tot de aanwezige wandelaars. “Het is een feest om jullie te mogen zien. Het is alweer de negende editie van dit mooie evenement en de start en de finish vindt zoals gezegd dit jaar plaats in Zuidhorn. De Tocht om de Noord is een culturele ontdekkingstocht door de Provincie Groningen en deze provincie prikkeltje zintuigen.”
Op 27 en 28 september gaat het gebeuren in het Westerkwartier. De route ligt voor 80 procent al vast, al zijn er een aantal zaken die nog definitief bevestigd zullen worden. Het is in ieder geval de bedoeling dat er op 27 september wordt gestart in Marum en dat de route via Kornhorn, Grootegast en Oldekerk naar Zuidhorn leidt. De organisatie heeft de dorpen gevraagd om de herinneringen aan eventuele verdwenen molens nieuw leven in te blazen. “Wandelaars moeten de molens nog kunnen beleven, op wat voor manier dan ook”, aldus Velthuis. Een dag later is Ten Boer het startpunt en wordt er via Zuidwolde gewandeld, een route die leidt langs allerlei molens die fysiek nog in prima staat zijn. Ook molen Fortuna in Noordhorn wordt daarbij niet vergeten. Velthuis lichtte toe waarom de keuze dit jaar op dit gebied is gevallen. “We wilden graag een wandeling door het Westerkwartier uitzetten, ook omdat we vorig jaar een ander deel van de provincie hebben gebruikt als route. Toen we de keuze op het Westerkwartier lieten vallen, was het voor ons een logische vervolgstap om Zuidhorn als centrale plek te benoemen. We hebben bij de dorpen inderdaad de vraag neergelegd hoe ze de oude molens zullen laten herleven.”
Molenwethouder
Daarvoor is Velthuis in Zuidhorn aan het goede adres, want niet voor niets beschikt de gelijknamige gemeente over de enige wethouder van Nederland die oude molens in zijn portefeuille heeft. Die wethouder is beter bekend als Jan Oomkes en hij kreeg van burgemeester Swart de gelegenheid om de aanwezige wandelaars het een en ander te vertellen over molens. “En je hebt daarvoor vijf minuten!” vergat Swart niet te benadrukken. Het lukte Oomkes – normaal iets langer van stof – zowaar om de tijdslimiet niet te overschrijden. Vol passie sprak hij over de molens die de gemeente Zuidhorn rijk is. “We hebben acht molens in Zuidhorn, waarvan er vier in eigendom van de gemeente zijn. Ikzelf heb geen klap van de molen gehad, maar ben wel geraakt door de molens, zo mooi vind ik ze. De meeste molens staan onder het beheer van Stichting Groninger Landschap. Wat velen niet weten is dat een opleiding tot molenaar langer duurt dan het behalen van een rijbewijs voor busvervoer of groot rijbewijs. Kortom, het besturen van een molen is niet niks.”
Als klap op de vuurpijl maakte Velthuis ook nog bekend dat er twee ambassadeurs van de Tocht om de Noord helemaal vanuit Limburg (!) naar Zuidhorn waren afgereisd. Zij kregen het speldje voor de eretitel dan ook opgespeld van de burgervader. Theo en Hennie Peeters wonen in het dagelijks leven in Heerlen, maar hebben aan het vele wandelen Groninger wandelvrienden overgehouden. “En zij wezen ons op de tocht”, vertelt Hennie. “We doen alweer sinds 2009 mee en met veel plezier. Gelukkig wisselt de route ieder jaar en dat is voor ons ook een reden om ieder jaar weer mee te doen. We hopen voldoende Limburgers naar het Noorden te halen om vooral mee te doen.”
Meer informatie over het wandelfestijn is te vinden op www.tochtomdenoord.nl.