GroenLinks Zuidhorn stelt gas centraal in campagne

0
173
Grijpskerk Gasveld

Dick Tillema één van de sprekers op discussieavond

KOMMERZIJL – Onder de titel ‘Als de bodem beweegt’ organiseert GroenLinks Zuidhorn aanstaande woensdag een informatie- en discussieavond in Zalencentrum Balk. Een van de sprekers is Dick Tillema, de oud-voorzitter van Aktie’68 Kommerzijl. Midden jaren’90 was de gaswinning al een heikel punt in dit deel van het Westerkwartier.
Het verhaal is zo onderhand wel bekend. De Nederlandse Aardolie Maatschappij deelde in 1994 mee dat het een ondergrondse gasopslag wilde creeëren nabij Kommerzijl en dat zorgde voor nogal wat commotie in het dorp. “De impact op de inwoners was destijds heel groot”, weet Tillema. De oud-voorzitter van Aktie’68 kan zich de onrust van Noord Oost Groningen dan ook goed voorstellen. “Wij zijn er destijds anderhalf jaar mee bezig geweest en het is interessant om te horen hoe zij het tegenwoordig beleven. Ik kan me de onrust goed voorstellen. We moeten voorkomen dat we in dezelfde situatie belanden als in Noord Oost Groningen. Het is goed om te kijken wat de eventuele gevolgen zullen zijn. Deskundigen vertellen ons wel dat hier geen aardbevingen zullen plaatsvinden zoals in Loppersum het geval is.”
Terug in de tijd, toen Tillema en consorten zich verweerden tegen de plannen van de NAM ervoeren ze de houding van het gasbedrijf zoals Noord Oost Groningen het nu ook ervaart/ Toch heeft het actievoeren zin gehad, want de locatie werd destijds een halve kilometer verplaats, een nadrukkelijke wens van de bevolking. “Het plan lag destijds al klaar, er was onvoldoende gas in de gasbel in Slochteren en als er niks zou gebeuren dan zou de Randstad verstoken blijven van gas. De plannen om in Kommerzijl met gaswinning aan de slag te gaan vielen dan ook verkeerd. De aanwezigen op de dorpsvergadering toonden zich zeer ongerust en in de raadsvergadering gaf de lokale politiek aan dat dit nader onderzocht moest worden.”
Tillema toont zich tevreden met het destijds behaalde resultaat. “ Vooropgesteld, het is een lelijke puist in het landschap. Wel is er weinig tot geen sprake van overlast van de Nam, het enige wat de mensen ervaren is de bromtoon die het produceert. Voor de rest is het gebeuren prima afgewikkeld.”
Al deze ervaringen zal Tillema aanstaande woensdag vertellen in Zalencentrum Balk in Zuidhorn. Niet alleen Tillema is te gast, ook Rien Herber, hoogleraar Geo-energie aan de Rijksuniversiteit zal een duit in het zakje doen. Dirk van Impe van GroenLinks Loppersum zal zijn verhaal eveneens delen en Henk Moll (hoogleraar natuurlijke hulpbronnen) pleit voor een ander en beter gebruik van aardgas. De presentatie is in handen van Klaas-Wybo van der Hoek. De avond begint om 20.00 uur.