“Hopelijk zamelt Harko nog heel lang oud papier in”

0
201
Noordhorn Tabletschool

Nu een jaar tablet onderwijs op de Molshoop

NOORDHORN – Ruim een jaar werken de leerlingen van De Molshoop in Noordhorn met tablets. Vorig jaar werden de compacte computers feestelijk overhandigd aan de school en tevens werd Harko Bijma in het zonnetje gezet. Bijma zamelt al jaren oud papier in voor de school en met de opbrengsten konden de tablets worden aangeschaft. De Streekkrant neemt een jaar later een kijkje op de school om te zien of het onderwijs met tablets bevalt. En zou Bijma – de tachtig reeds gepasseerd – nog steeds oud papier inzamelen?

“Normaal zou ik je meenemen naar groep acht, maar die zijn nu bezig met de Citotoest”, zegt Corjan van der Veen. Hij is directeur van de school en tevens grondlegger van het tabletproject. Kijken bij een ‘Cito vrije’ klas mag wel. Daar is Klaas druk aan het werk met zijn weektaken. Want dat kan hij zien op zijn tablet. Wat Klaas het leuke vindt aan werken op de tablet? “Dat je er best veel op kan doen. Het maakt school veel leuker.”
Dat is precies één van de redenen waarom het werken op de tablets zo goed werkt, weet ook ICT’er op de school Jan van der Veen. “Het onderwijs is voor kinderen zo veel uitdagender.
Als je werkt met papier, dan doen kinderen misschien eens een rijtje van vijf sommen. Op de tablet zijn dat er met gemak twintig. Er zit een spel element in.” Maar louter ‘spel’ is het niet. De resultaten worden gemeten en bijgehouden. “En het mooie is, als een bepaalde oefening niet goed gaat, krijgen de kinderen nog eens een vergelijkbare oefening. Blijft de oefening niet goed gaan? Dan gaan we een stapje terug, of volgt er meer uitleg.”

Er wordt niet enkel gewerkt op de tablets. Dat is simpelweg nog te link. Als de server eruit ligt, of, zoals laatst, toen er problemen waren met Ziggo, dan kun je niets beginnen. Het is dan wel heel fijn om op een ouderwets schoolboek te kunnen terug vallen. Het is een mooie afwisseling, vindt Corjan. “Het mooie aan dit systeem is dat ouders ook mee kunnen kijken.” Kwam je er als kind vroeger nog mee weg door je ouders te vertellen echt geen huiswerk te hebben, nu kunnen ouders precies zien wat hun kind moet doen. Ook kunnen ze zien wanneer er weer een toets aankomt. Of dat z’n vruchten al afwerpt? Halen de kinderen nu echt betere resultaten en is het huiswerk altijd netjes gemaakt? Corjan: “Het is nog wat te vroeg om dat te zeggen, we zijn net een jaar bezig.”

Even wennen aan de tablets was het wel, vooral voor de ouders. “De voornaamste vraag die veel ouders hadden, was of er nog wel geschreven zou worden. Dat gebeurt zeker wel. Kinderen die heel slecht schrijven, krijgen zelfs speciale ondersteuning.” Vooraf zijn er informatieavonden geweest met alle ouders. “Natuurlijk waren er veel vragen. We hebben altijd gezegd, we doen dit alleen als jullie er achter staan. Anders zouden we er niet aan beginnen.”

Dan is er nog de kwestie van pesten via social media, een groeiend probleem. Kinderen van de Molshoop kunnen via de tablets ook berichtjes naar elkaar sturen. En ‘stiekem’ een berichtje naar een vriendje of vriendinnetje sturen, dat gebeurt ook. Alhoewel, echt stiekem is het niet, want de docenten én ouders kunnen alles zien wat er verzonden wordt, via de zogenaamde ‘schil’ waar de kinderen in werken. “Dit is juist een goede manier om kinderen te leren omgaan met social media”, aldus Corjan. “Het gebeurt wel eens dat een kind ruzie heeft op het schoolplein. Via de tablet stuurt hij of zij dan toch nog een berichtje. De juf ziet dat ook, waarna het kind hierop wordt aangesproken. Omdat je toch die controle hebt, kun je kinderen er beter mee leren omgaan. Ik ben ook directeur op een andere school en naar mijn idee wordt er hier een stuk minder geklierd.”

Nu, een jaar verder, zijn er ook dingen die de Jan en Corjan anders zouden hebben aangepakt. Misschien iets minder tablets in één keer aanschaffen, zodat er iets later nog wat nieuwere exemplaren bij kunnen komen. “Voortschrijdend inzicht noemen ze dat toch?”, zegt Jan. “Ook zouden we wel meer met camera’s en microfoons willen doen. Maar wie weet kan dat tijdens de volgende ronde. Dit heeft de toekomst, als je niks doet aan digitaal onderwijs, kunnen de kinderen zich niet ontwikkelen op dat vlak en lopen ze achter op de middelbare school.” En kinderen zijn sowieso al een stuk wijzer met computers, weet ook Corjan. “Kinderen komen al heel anders bij ons binnen dan vroeger, zijn er al veel verder mee. Wij kunnen ze juist leren om hier goed en veilig mee om te gaan.”

De heren verwachten dat de tablets over een jaar of drie aan vervanging toe zijn. Gelukkig voor De Molshoop is Harko nog steeds druk met het inzamelen van oud papier. ‘Zijn’ container op het schoolplein staat weer vol. Maar liefst twintigduizend euro had Harko voor de tablets bijeen gefietst. “We zijn Harko erg dankbaar”, aldus Corjan. “Zonder hem hadden we dit niet op deze manier kunnen doen.” En hij vervolgd met een knipoog: “Nu maar hopen dat ‘ie 120 jaar wordt en dat het niet te veel regent.”