Klaas Niestijl

0
1102
Klaas Niestijl

Stichting Shoma

‘Al sinds jaar en dag zijn mijn vrouw Betsy en ik betrokken bij de organisatie van de Slach om ‘e mar, die dit jaar op 19 april plaatsvindt vanuit Burgum. Ieder jaar wordt er met de Slach om ‘e mar geld ingezameld voor een goed doel.
Door middel van sponsoring van bedrijven, sponsoring voor de kinderloop en inschrijfgeld wordt er ieder jaar een behoorlijk bedrag ingezameld, meestal tussen de 10.000 en 12.500 euro. Dit jaar gaat de opbrengst naar stichting Shoma. Deze stichting is ontstaan nadat een Hoogeveense trouwde met een man uit Tanzania. Haar familie die bij de bruiloft in Tanzania aanwezig was, viel het op dat er veel kinderen niet naar school gingen.
Onderwijs is in Tanzania gratis, maar de benodigde schoolspullen als uniformen en dergelijke, moeten ouders zelf betalen. De kinderen die in de regio Rubya niet naar school gingen, waren met name Aids-wezen die bij familie ondergebracht waren. Voor hen was geen geld om uniformen te betalen.
Daar wilde de familie van de Hoogeveense wat aan doen. Voor 35 euro per jaar is het al mogelijk om een kind naar school te laten gaan en een ziektekostenverzekering te geven. Inmiddels bestaat de stichting Shoma zo’n negen jaar, en zijn er ondertussen 350 kinderen die naar school kunnen dankzij de stichting. Nu blijkt echter dat het onderwijs dat zij volgen behoorlijk onder de maat is, waardoor zij geen goede aansluiting hebben op vervolgonderwijs.
Voor middelbaar onderwijs moeten de kinderen bijvoorbeeld Engels kunnen, maar zij krijgen les in hun moedertaal. Als stichting willen we daar wat aan doen. Voor de komende tijd zijn we bezig om geld in te zamelen om leerkrachten beter op te leiden, en een nieuw schoolgebouw neer te kunnen zetten.
Het streefbedrag daarvoor is 140.000 euro. De thermometer staat momenteel op zo’n 50.000 euro. Er is dus nog een lange weg te gaan. De Slach om ‘e mar zal daar een belangrijke rol in spelen.’