MiniKul – week 11 ‘14

0
825

Wat krijg je als modale burger veel shit onderzoeken voorgeschoteld, de laatste tijd. (Ja, ook onnozele columns – ik ben u vóór – maar daar gaat het nu even niet over.) Onderzoeken, die vaak de strekking van het sprookje over de nieuwe kleren van de naakte keizer hebben. Die ons op de mouw spelden dat het heel wat is maar er helemaal niet toe doen. Waar eigenlijk  niemand iets aan heeft behalve dan dat de zakken van de interviewer(s) worden gespekt. Als die onderzoeken dan ook nog met onze belastinggelden worden gefinancierd begint er bij mij wat te kriebelen.
Voorbeeldje? De recent bekend geworden wetenschappelijke analyse waaruit blijkt dat in de periode van 1999 tot 2013 maar liefst 16.000 talkshows op de Nederlandse tv-zenders werden uitgezonden. Data-onderzoeker Thomas Boesschoten, die ook in de overheidscommissie zat die ‘Project X Haren’ onderzocht – kassa Cohen c.s. – kwam tot de conclusie dat de Nederlandse ‘talkshowelite’ uit ruim 500 mensen bestaat. Om precies te zijn: 544 BN-ers waren regelmatig (!) te gast in de zeven meest bekeken talkshows: De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman, Knevel en van den Brink, Zomergasten, Jinek op Zondag en Jinek zonder die toevoeging. Jan Mulder, bekend om zijn rol van vorstelijk gehonoreerde ergernisvertolker bij DWDD, spant de kroon met in totaal bijna 1000 optredens. Cabaretier en DWDD-sidekick  Marc Marie Huijbregts komt met 218 optredens met kilometers afstand op plek twee en politiek verslaggever Frits Wester van RTL staat met 187 op plaats drie. Het zijn  vooral mannen, die mogen komen opdraven. Cabaretière Claudia de Breij is met 134 DWDD optredens de hoogst genoteerde vrouw.
Opvallend is ook, dat PvdA-politici in talkshows op de rijkszenders veel vaker aan het woord komen dan vertegenwoordigers van andere politieke partijen. Ter vergelijking: Achthonderd PvdA-ers mochten hun heilzame boodschappen verkondigen tegenover 400 VVD-ers en 350 CDA-ers. Het onderzoek maakt geen melding van afgeslagen uitnodigingen. Feit is wél, dat Geert Wilders – die overigens zelf niet wil dus dan moet hij ook niet zeuren  – en andere PVV-ers nauwelijks aan de bak kwamen.
Verbaas u er echter niet over als vlak voor de verkiezingen de zenderbazen via een door hen zorgvuldig uitgekozen enquêtebureau ‘bewijzen’ dat onze nationale tv volstrekt objectief  te werk gaat. Bij mannen, bij vrouwen en bij politieke partijen.
Zo, lekker stoom afgeblazen. Niet zo heftig als BN-er Jan Mulder dat beroepshalve doet, maar het lucht tóch op. 
Henk Hendriks