Mirthe Bolhuis voor even terug uit Nashville

0
883
Zuidhorn Bolhuis Amerika

Muzikale droom krijgt gestalte in Amerika

ZUIDHORN – Sinds 2010 genieten Piet Bolhuis en zijn vrouw van Zuidhorn als woonplaats en het Westerkwartier als woonomgeving. Dochter Mirthe staat officieel op hetzelfde adres ingeschreven, maar is feitelijk gezien nooit aanwezig. Wat is nu het geval? De muziek lokte haar naar Nashville, de plek van country en americana. Sinds vorige week is ze weer even twee maanden terug. Samen met haar vriend Garry Wood toert ze de komende tijd door Noord Nederland om diverse keren op te treden.
Mirthe Bolhuis belandde niet zomaar in de muziek. Dankzij vader Piet groeide ze op met muziek en werd de bluegrass en countrymuziek met de paplepel ingegoten. Vijf jaar geleden rondde ze de Popacademie in Leeuwarden af en ontving ze de Bachelor of Music. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon, dus moest en zou ze naar Nashville, dé plek voor countrymuzikanten en liefhebbers van americana. “De keren dat ik Nasville bezocht was het eigenlijk altijd voor een paar maanden”, vertelt ze. “Na die paar maanden keerde ik terug naar Nederland. Toch ben ik steeds blijven gaan, ook omdat daar de muziek wordt gespeeld die ik zo liefheb. Ondertussen ontmoette ik Garry, mijn huidige vriend. De laatste keer ben ik dan ook bijna een jaar weggeweest, dat was toch wel iets anders.”
De muziek als levensbron, ook al is het een ietwat onzeker bestaan. Je bent afhankelijk van het verkrijgen van ruimte op diverse podia, terwijl Nashville wordt overspoeld door beginnende artiesten. Toch zou Mirthe voorlopig niet anders willen. “Dan maar wat minder geld, de muziek en het bezig zijn met nieuwe liedjes is juist datgene wat het zo leuk maakt”, lacht ze. “Ik sta graag op het podium en samen met Garry treden we op als The Bird and the Bear. Dat gebeurt vaak op basis van een ‘tip yard’. Kroegen bieden je dan een gratis podium en je bent dan afhankelijk van fooien. Vorig jaar speelden we in april en mei wekelijks op Broadway. Een mooie periode, alleen speelden we op zondagmiddag tussen twee en vier. Je raad het al, dan komen er niet zoveel mensen kijken en soms houd je aan een optreden slechts dertig dollar over. Daar zijn we op den duur dus mee gestopt.”
Optredens
Nu zijn Mirthe en haar vriend Garry Wood voor twee maanden in Nederland. “Om nummers te schrijven”, zegt ze. Toch wordt er de komende periode voldoende opgetreden om ook in Nederland voldoende naamsbekendheid op te bouwen. “Deze week zijn we te horen op Omrop Fryslân. Afgelopen zondag speelden we in café De Amer in Amen, vlakbij Assen. Binnenkort spelen we nog in de Irish Pub O’Ceallaigh aan het Kattendiep in Groningen. Dat is op 27 maart. Daarnaast op 14 maart nog in het Concerthuis in Groningen, en op 4 april spelen we in café In ’t Holt in Zuidhorn.” Met andere woorden, het is niet alleen genieten in het Westerkwartier, er wordt ook gewoon hard gewerkt. Zelf zien de twee het niet zo, de muziek biedt hen juist ook ontspanning. Toch hebben Mirthe en Garry wel keuzes gemaakt om niet continu onderweg te zijn naar optredens. “Veel optredens hebben we te danken aan tips van vrienden, die bijvoorbeeld een café voor ons hebben geregeld. We hadden ook wel naar Antwerpen kunnen gaan om te spelen, maar dat vonden we net iets te veel van het goede. Ik ben niet zo vaak hier, dus dan wil je ook gewoon genieten.”
Mirthe en Garry hebben het zeker naar hun zin in Nashville. De uit de staat Wyoming afkomstige Garry en de Nederlandse Mirthe zijn gelukkig, zowel samen in de liefde als in de muziek. Toch ervaart ze ook één nadeel aan het land Amerika. “Het eten is wel heel vet. Je hebt in East Nashville wel veel natuurlijke producten die je kunt kopen, maar vooral in het zuiden wordt veel gefrituurd. De komende twee maanden gebruik ik om even af te vallen, haha.” En daarna? “Daarna gaan we eerst terug naar Wyoming, waar Garry vandaan komt. Maar eerst genieten van de tijd hier. Veel schrijven en optreden, dat gaat helemaal goedkomen.”
Meer informatie over Mirthe Bolhuis en Garry Wood is te vinden op www.facebook.com/thebirdandthebear.