Paolo Conte woont in Kloosterburen

0
204
ArnoldVeeman streekkrant

Arnold Veeman in Baron Theater in Opende

KLOOSTERBUREN – Arnold Veeman(41) is Surinamer. Hij woont in Kloosterburen, spreekt Algemeen Beschaafd Nederlands maar timmert vooral aan de weg door in de streektaal te zingen. Plat Gronings. ‘Positieve discriminatie’, lacht Veeman. De rasartiest doelt daarmee op het feit dat er nogal eens vreemd wordt opgekeken als hij – een donkere man die Nederlands spreekt- het ineens heeft over een lutje laiverd. Arnold Veeman is een fenomeen. Arnold Veeman verdient volle zalen. Arnold Veeman is de Paolo Conte van Groningen. En vér daarbuiten.
Natuurlijk. De liedjes van Veeman worden wel eens gedraaid op de radio. Op radio 5 bijvoorbeeld. Een keer op RTV Noord. Maar dan houdt het wel een beetje op. Dat ligt voor een deel ook aan Veeman zelf. ‘Ik weet precies wat ik wil maken. Hoe het moet klinken en wat ik er mee wil zeggen. Ik doe nooit concessies. Natuurlijk, ik zou het allemaal best wat commerciëler kunnen maken, maar dat weiger ik pertinent. Dan maar geen hit. Dan maar geen aandacht. Ik maak liedjes omdat ik ze mooi vind. Omdat het helemaal van mij is. Niet meer en niet minder.’
Iedereen kan verdrinken in de muziek en teksten van Veeman. ‘En ook in het Gronings moet je iets kunnen bereiken’, komt Veeman nog even terug op het intro van dit verhaal. ‘Kijk eens naar Skik, naar Nynke Laveman, naar De Kast. Het kan dus wel. Weet je wat best leuk is? Laatst trad ik op in Amsterdam. De mensen daar waren enorm onder de indruk, hoewel ze dus niets van de tekst verstonden. Ze zouden bij wijze van spreken kunnen denken dat het Hebreeuws was. En tóch raakt de tekst ze. Toch worden ze geroerd door de muziek. Dáár gaat het mij dus ook om.’
Veeman is niet lui, maar houdt wel van efficiency. ‘Als ik met een project bezig ben, dan ben ik daar ook echt dag en nacht mee bezig. Maar soms kan ik ook heel lang over iets nadenken. Doe ik het rustig aan. Ik verspil geen energie. Laat ik het maar zo zeggen’, zegt Veeman, die in partner Maria Madelon van Velthoven meer dan een partner heeft. ‘We doen alles samen. Van slapen tot het maken van shows. Nu ik met mijn programma t Vuur door de provincie toer, regelt zij heel veel voor mij. Maar als zij straks in Berlijn exposeert, help ik haar. Maria componeert in kleuren. Maria is echt heel bijzonder. Samen zijn we sterk. En we draaien de rollen dus ook zo om. Soms draait het om mij, soms om haar.’
Veeman staat met t Vuur  op zaterdag 22 maart in het Baron Theater in Opende. ‘In deze show keer ik terug naar een van de grootste collectieve herinneringen van de mens; de kracht en warmte van vuur. Het is een gepeperde kruisbestuiving van tango en Minimal Music, gespeeld door een kleine akoestische bezetting die behalve mij bestaat uit Joost van Es (viool), Sven Otte (contrabas) en Martijn Traas (bandoneon). De teksten zijn geschreven door Jan Siebo Uffen, met wie ik al heel lang perfect samenwerk. Hoewel we met een klein gezelschap op het podium staan, lijkt het of er een compleet orkest staat. Het is echt bijzonder’, weet Veeman. Jacques d’Ancona – toch niet de eerste de beste- noemde de voorstelling al authentiek en dynamisch. ‘Weet je wat verder bijzonder is? Dat ook plaatselijke koren deelnemen aan de show. Heeft Maria Madelon geregeld. Ik ben toch iemand die mensen kansen wil bieden. Wat is er voor die koren nou leuker dan om in zo’n mooie zaal te staan. Niets toch?’
Arnold en Maria wonen in de voormalige basisschool in Kloosterburen. Ook daar bieden ze kansen. Aan kinderen bijvoorbeeld die er op het voormalig schoolplein een hut bouwen. Onlangs ook nam Arnold een clip op met een ventje uit het dorp. ‘Ik ben dol op talent en wil kinderen kansen bieden. Daar geniet ik – of beter: wij- van. Met wie ik mezelf qua muziek vergelijk? Dat is lastig zeg. Als ik dan toch namen moet noemen dan zeg ik Paolo Conte.’ Bij het afscheid geeft Veeman een cd mee. Na drie minuten weten we het zeker. Paolo Conte woont in Kloosterburen.Zaterdag 22 maart, t Vuur van  Arnold Veeman, reserveren kan via reservering@barontheater.nl.