Plaatselijke Belangen stellen financiële middelen beschikbaar

0
115

Verlichting langs belangrijke fietsroutes versneld verbeterd

REGIO – In Gerkesklooster/ Stroobos, Boelenslaan en Twijzelerheide wordt de verlichting langs belangrijke fietsroutes op korte termijn verbeterd. De verenigingen van Plaatselijk Belang financieren dit voor en in 2017 betaalt de gemeente het voorschot terug. Deze afspraak heeft de gemeente Achtkarspelen maandag 10 maart met de dorpen gemaakt.
Langs het fietspad Boelenswei in Boelenslaan worden dit voorjaar twee extra lichtmasten geplaatst, hierdoor worden de onderlinge mastafstanden circa 250 meter, voorheen was dit 500 meter. Langs het fietspad Mounewei/Ikewei in Twijzelerheide worden dit voorjaar drie extra lichtmasten geplaatst waardoor de onderlinge mastafstanden circa 250 meter wordt, voorheen was dit ook 500 meter.
Langs het fietspad De Lege Finne in Gerkesklooster, tot aan de loopbrug, worden deze zomer grondspots geplaatst.
Afgelopen jaar is samen met wethouder Marten van der Veen, bestuurders van de verenigingen van Plaatselijk Belang en diverse raadsleden gekeken naar het verlichtingsbeleid van de gemeente Achtkarspelen.
Er zijn onder andere afspraken gemaakt over het dimmen van het verlichtingsniveau in de hele gemeente, de verlichting op industrieterreinen om en om te doven en de verlichting langs belangrijke schoolfietsroutes te verbeteren.
Op 21 november 2013 is het nieuwe verlichtingsbeleid door de gemeenteraad van Achtkarspelen vastgesteld en besloten de investeringen te financieren uit de besparingen. Verbetering van de verlichting langs belangrijke fietsroutes zou, zonder voorfinanciering van de verenigingen van Plaatselijk Belang, op zich laten wachten.