Raadslid Marten Claus (CDA) woest weggelopen bij raadsvergadering

0
167

Meerderheid wil besluit De Singel Harkema niet ‘erdoor drukken’

BUITENPOST – De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft donderdag geen besluit genomen over de geurnormen voor de tweede fase van het bestemmingsplan Harkema De Singel. Dat gebeurde aan het einde van de avond, toen een meerderheid uitstel van het besluit aanvroeg. Het was tegen het zere been van raadslid Marten Claus (CDA), die het besluit ‘erdoor wilde drukken’. Andere raadsleden verwijten hem belangenverstrengeling.
De bespreking van het raadsvoorstel leek op voorhand niet heel spannend te worden. Alleen de PvdA trok fel van leer tegen de plannen. Deze partij noemde het voorstel discriminerend, omdat inwoners van Harkema straks in tweemaal zoveel stank zouden zitten als andere inwoners van Achtkarspelen. “Het college wil met het voorstel ruimte scheppen voor een veehouder,” beweerde Theun Nicolai stellig.  Andere partijen leken het plan anders te lezen. Zij waren voor het voorstel, omdat zo weer plek zou komen in het dorp voor nieuwbouw. “De PvdA wil werk, nu kan dat, maar nu wil de PvdA niet,” zei Albert Keizer (CU). Het leidde tot een reactie van Nicolai, die stelde dat ook op andere locaties in het dorp mogelijkheden voor woningbouw zijn. “Harkema zit echt niet op slot,” zei hij.
Wat volgde was een levendige discussie, waarna burgemeester Gerben Gebrandy (FNP) de gebruikelijke vraag stelde of het plan ook besluitvormend behandeld kon worden. Dit is de regel in de raadszaal en ongeschreven regel daarbij is dat wanneer één partij tegen het dan al nemen van een besluit is, dat het besluit dan doorschuift naar een volgende vergadering. De PvdA zei hier voor te zijn, wat leidde tot verontwaardigde reacties bij het CDA. Een microfoon in de zaal ving nog net op dat raadslid Marten Claus stelde dat het plan ‘erdoor gedrukt’ moest worden.
Dit schoot in het verkeerde keelgat bij meerdere partijen. Door andere raadsleden werd aangenomen dat bouwbedrijf Kootstra en Van der Veen de nieuwe woningen, in opdracht van SWA, zal gaan bouwen. Claus is directeur van deze organisatie, wat in dit verband veel vragen opriep. Zij denken dat het raadslid dubbele belangen vertegenwoordigt. Toen uiteindelijk ook de ChristenUnie tegen stemming was, schoot Claus omhoog om woest met de noorderzon te vertrekken.
Maandag liet Claus desgevraagd weten dat er geen sprake van belangenverstrengeling is. “Ze mogen hier het hele bedrijf komen doorlichten. Wij hebben geen enkele afspraak met SWA over die locatie. Misschien komt er wel een opdracht, maar dat is dan pas in de toekomst.” Claus stelt dat hij in zijn twaalfjarige raadsperiode altijd de zaal verliet als er gesproken werd over onderwerpen waarbij zijn organisatie betrokken was.
Claus: “Je moet daar gewoon woningbouw toestaan. Er ligt al voor zes of zeven ton aan investeringen in de grond. Ik kijk naar de bouwsector om mij heen. Hoeveel ZZP’ers zitten er wel niet thuis? Onlangs nog gingen bij VDM 50 mensen eruit en bij Jorritsma 30. Denk aan de stukadoors, grondwerkers, installateurs en zelfs de trappenfabrieken; iedereen staat te wachten op werk. Dan moeten wij dat ook toestaan. Voor mij staat nu wel vast dat zowel de PvdA als FNP en GBA tegen woningbouw op die locatie zijn.” Dat Claus woest de zaal uitliep bestrijdt hij. “Alles begon bij mij te borrelen. Op zo’n moment kun je beter even afstand nemen, voordat je dingen gaat roepen. Ik vond het zwaar teleurstellend dat we geen besluit hebben kunnen nemen.”