Ruim 45 jaar aan foto’s te zien bij Marlies Bosch

0
102
Zuidhorn KC Marlies Bosch-2

Vanaf 29 mei in Aldtsjerk

BRILTIL/ALDTSJERK – Per toeval ontdekte Marlies Bosch dat ze al ruim 45 jaar als fotograaf actief is. De inwoonster van Briltil exposeerde haar werk al vaker, maar nog nooit zo uitgebreid als nu. Bosch moest uit duizenden foto’s een serie selecteren die ze tentoon wil stellen wanneer ze haar deuren opent voor de Kunst aan Huis Lauwerslandroute. Aanstaande zaterdag opent niemand minder dan burgemeester Bert Swart de expositie. 
Een ongelooflijke loopbaan, dat kun je wel stellen wanneer het om Marlies Bosch gaat. Door haar reizen heeft ze al onnoemelijk veel van de wereld gezien én gefotografeerd, terwijl diverse bekende mensen ook door haar op de gevoelige plaat werden vastgelegd. “Het is dit jaar 45 jaar geleden dat ik de fotovakschool heb afgerond”, vertelt ze. “Daar kwam ik eigenlijk per toeval achter. Om de zoveel tijd doe ik mee aan de Kunst aan Huis route en daarbij heb ik een aantal keren een serie foto’s over nonnen tentoongesteld. Maar doordat het nu zo’n speciaal jaar is heb ik besloten om het wat uitgebreider aan te pakken.” 
En dat brengt wel wat werk met zich mee. Een groot gedeelte van haar foto’s is nog niet gedigitaliseerd, maar is nog puur op ouderwetse negatieven te vinden. Bosch is al jarenlang actief voor Bisdom Groningen/Leeuwarden en fotografeerde daarnaast voor Trouw, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant. Ook schreef ze enkele jaren geleden het boek ‘De stem van hun lichaam’, waar ze in veertig interviews alle kanten van de ziekte borstkanker heeft laten zien. Ze werd zelf geconfronteerd met de ziekte en maakte een serie foto’s over het onderwerp. Kortom, verdieping in een lastig onderwerp is Bosch in ieder geval niet vreemd. Tijdens de expositie die aan huis te zien zal zijn komen diverse fotoseries aan bod. “In huis heb ik een ruimte ingericht als ‘De Kapel’, waarbij ik een kleine selectie foto’s heb gemaakt van bisschoppen en kerkelijke activiteiten die ik door de jaren heen heb vastgelegd. In de kinderkamer hangen foto’s van mijn en andermans kinderen, de ‘Hall of Fame’ toont foto’s van bekende mensen, waaronder Erica Terpstra. Zij heeft in 1995 mijn galerie geopend en we zijn ook bevriend geraakt. Wat ook wel bijzonder is om te vertellen is dat ik toevallig foto’s van Els Borst selecteerde op de dag dat bekend werd dat ze was overleden. Ik heb haar tijdens haar ministerschap jarenlang mogen volgen en heb een extra grote ruimte vrij gemaakt voor deze vrouw, als een soort hommage aan haar nagedachtenis. Verder zullen er foto’s van Monique van de Ven, Cisca Dresselhuys, maar ook van Annie M.G. Schmidt te zien zijn.” Met andere woorden, de werken van Bosch zijn zeer veelzijdig te noemen. “Op de bovenverdieping hangen allemaal reisfoto’s van diverse reizen. Ik heb een tijdje in Venezuela gewoond en heb daarnaast vele plekken op de wereld bezocht. Ook heb ik een fotoserie over Zuidhorn en Nederland die tentoon wordt gesteld.” 
De foto’s van Marlies Bosch zijn vanaf aanstaande zaterdag bij haar thuis te bewonderen. Die dag zal niemand minder dan burgemeester Bert Swart de expositie openen. De Kunst aan Huis Lauwersland route zal zaterdag 8, zondag 9, zaterdag 15 en zondag 16 maart te zien zijn. Daarnaast is het tot eind mei mogelijk om de werken op afspraak te bekijken. Dit kan tot medio mei, want vanaf 29 mei is de expositie te bewonderen bij Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk.
Meer informatie over Marlies Bosch is te vinden op www.boschphotography.com.