Visserij krijgt driekwart miljoen subsidie

0
137

HOOGELAND – Maar liefst 760.000 euro subsidie moet de concurrentiekracht van de lokale visserij vergroten, de werkgelegenheid stimuleren én de sociaal-culturele identiteit van de vissersdorpen op het Hoogeland versterken.  Het bedrag wordt verdeeld over vier diverse projecten. Onder de noemer ‘De smaak van Lauwersoog’ worden gezamenlijk nieuwe visproducten  ontwikkeld en op de markt gebracht. In een ander project worden twee nieuwe sorteermachines ontwikkeld, die  roze en grijze garnalen van elkaar kunnen scheiden en verwerken. De machine is bedoeld voor gezamenlijk gebruik door de Zoutkamper vissers.  Daarnaast wil het Visserijmuseum Termunterzijl de beleving van vissersdorp Termunterzijl versterken en uitbouwen door het openen van een Infocentrum Dollard Biotoop. Het vierde project dat subsidie ontvangt is er vooral op gericht het vakmanschap van vissers op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Het wil jonge mensen inspireren en opleiden voor het vak van allround visser in kleinschalige visserij. Het overdragen van traditionele visserijtechnieken neemt er een belangrijke plek in. De vier projecten worden in 2014 en 2015 uitgevoerd.  De visserij is vanouds belangrijk voor de leefbaarheid op het Hoogeland. Om de visserij te versterken, is de Visserijgroep Hoogeland in het leven geroepen. Dit is een samenwerking tussen de visserij en de visafslag, plattelandsontwikkeling, recreatie & toerisme en betrokken overheden (gemeenten De Marne, Eemsmond en Delfzijl en provincie Groningen) in het gebied. Wethouder Harm Evert Waalkens van de gemeente De Marne is voorzitter. De Visserijgroep heeft een programma om Europese subsidies voor innovatieve visserijprojecten binnen te halen. Cofinanciering komt van de provincie Groningen, betrokken gemeenten en het bedrijfsleven.