Zorgbazaar De Kievit

0
188
grijpskerk og kringloopwinkel 1

datum: 4 maart
Tijd: 14.00 uur

GRIJPSKERK – School is tegenwoordig veel meer dan alleen het leren van woordjes en het oplossen van sommetjes. Zo was christelijke basisschool De Borgstee in Grijpskerk vorige week druk bezig met een project over afval, zoals meer scholen in de regio zich bezighielden met zaken die we doorgaans tamelijk argeloos in de prullenbak gooien. Vanwege die themaweek brachten liefst 25 kinderen van groep 4 van De Borgstee dinsdag een bezoek aan Zorgbazaar De Kievit, de kringloopwinkel in Grijpskerk.
De Kievit dus. Mooi gesitueerd in de voormalige zuivelfabriek. De Kievit ruikt naar kringloopwinkel. Een beetje muf, maar dat hoort gewoon zo. De kinderen van de Borgstee hadden duidelijk zin in het uitje naar de Kievit, want al ver voor twee uur – de afgesproken tijd- waren ze er. In de knutselkelder om precies te zijn. ‘Eigenlijk hoefden we de kinderen helemaal niet zo veel te vertellen’, lacht Carolien van Diesen, samen met Sandra Jacobs verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de kringloopwinkel. ‘We hebben de kinderen zelf laten vertellen en wonderwel wisten ze eigenlijk precies wat we hier doen. De parate kennis viel ons in elk geval niet tegen.’
De kelder- waar het nóg kouder is dan op de begane grond- is toch al iets bijzonders. Want De Kievit is meer dan een doorsnee kringloopwinkel. ‘In deze kelder vieren we bijvoorbeeld ook kinderfeestjes’, zegt Sandra. ‘Vorige week bijvoorbeeld nog. Hebben we met acht kinderen lampen gemaakt. Was echt heel leuk’, zegt ze. En zo wil de Kievit eigenlijk toch al gewoon een trefpunt zijn. Een plaats waar iedereen- maar dan ook iedereen- zo binnen kan lopen. Om iets te kopen. Om koffie te drinken of om te knutselen. Daarnaast biedt De Kievit nu al dagbesteding. Aan één persoon. ‘We hopen uiteraard dat we straks plek hebben voor meer mensen’, zeggen Sandra en Carolien snel.
Het bezoek van de kinderen aan de kringloopwinkel staat in het teken van zelf iets nieuws maken van spullen die andere mensen al lang en breed weg hebben gegooid. In dit geval worden van stokoude spijkerbroeken knikkerzakjes gemaakt. En dat gaat de kinderen goed af. Bovendien beleven ze er echt plezier aan. Dat namelijk, straalt ze uit de ogen. Al kost het de kids wel moeite om de draad door de naald te krijgen. En dus hebben Sandra en Carolien het best druk. ‘Vanwege de beperkte ruimte die we hebben, kunnen we niet alles gebruiken hier. Als we er zijn, mogen mensen altijd spullen brengen. Soms halen we zelf ook inboedels. De grotere spullen nemen we omwille van de ruimte met mate in. Maar goed, we zijn er al op vooruit gegaan. Ik (Carolien) heb vier jaar boven gezeten. De ruimte was beperkt en de situatie niet optimaal. Zeker niet met die steile trap. Wat dat betreft zitten we nu al veel beter.’
De kinderen knutselen ondertussen vol enthousiasme verder. Mooi dat een stoffige spijkerbroek voorzien kan worden van nieuw elan en een tweede leven als knikkerzakje krijgt. Oh ja. De Kievit doet op vrijdag 21 maart (10.00-16.00 uur) en zaterdag 22 maart (10.00-14.00 uur) weer mee aan NL Doet. ‘We knappen dan de dagbestedingsruimte op en maken houten bakken op wielen om afval beter te kunnen scheiden. Natuurlijk maken we er een vrolijke happening van en wordt iedereen voorzien van een heerlijke lunch en drinken. Alle hulp is welkom. Mensen die ons willen helpen, moeten ons eerst wel even bellen (06-36168713)’, zeggen Carolien en Sandra, die vervolgens weer verder gaan met waarmee ze eigenlijk de gehele middag bezig zijn: draad door de naald doen.

grijpskerk og kringloopwinkel 2 grijpskerk og kringloopwinkel 4