Zuidhorn hoort minstens in de Derde Klasse

0
194
zuidhorn voetbal de vogels 1

Zuidhorn speelt De Vogels aan gort

ZUIDHORN – Zuidhorn walste zaterdag met speels gemak over De Vogels: 6-0. Het spel van de groen-witten is voor iedere voetballiefhebber een lust voor het oog.
Amateurclubs zijn soms niet te volgen. Zie je een keer mooi voetbal, is de kritiek niet van de lucht. ‘De Vogels is een erg slecht team’, ‘we spelen te laconiek’, ‘de score had veel hoger moeten zijn’.  ‘En ben benieuwd hoe het gaat als we in de derde klasse tegen Friese ploegen moeten’. Ook trainer Ton Rozema had bergen kritieke punten op het spel van Zuidhorn. Maar als je de zonnige zijde bekijkt, en waarom zou je dat niet doen, dan zie je een Zuidhorn- notabene nog maar net gepromoveerd- dat enorme potentie heeft. Het elftal staat als een huis. Achterin dirigeert Laurens Bloem de boel en wint rechtsachter Daan Kocken  elk persoonlijk  duel. De defensie is ook de minst gepasseerde van de hele klasse. Op het middenveld heb je balveroveraars als Tom Meijer en Jos Schultinga- ook nog eens beweeglijk en technisch begaafd- voorin de klasse van Erik Beeftink (uitgevallen met een blessure), Henry van Wijngaarden en vandaag in mindere mate de kleine Ronald Visscher, die het lastig had met Fiacre Tuijshimire. Zuidhorn speelde een groot deel van de wedstrijd wervelend. Verzorgd voetbal, rustig als het moet en creatief. En dat op een hobbelig Joh. Smitpark. Trainer Ton Rozema vroeg zich af of Zuidhorn wel hard kan werken in plaats van ‘voetbal’. Nou, de groen-witten werkten hard, mede daardoor kwam De Vogels, dat geen slechte ploeg leek, nooit in de wedstrijd. Zuidhorn kreeg de 1-0 in de schoot geworpen. Een uithaal van Tom Meijer werd beroerd met een hand van een Vogels-verdediger. Arbiter Magemans kende geen pardon: penalty. Laurens Bloem schoot onhoudbaar in de uiterste hoek. Na twintig minuten plezierig voetbal liet Erik Beeftink de kans op 2-0 liggen. Beeftink kwam in vrije positie na een lange pass van Bloem en een steekpass van Henry Wijngaarden.
Na weer een snelle aanval werd Jos Schultinga gevloerd. Bloem mikte dit keer keihard op de paal. De Vogels had totaal geen vat op het spel van Zuidhorn. Na balverlies werd deze meteen weer terugveroverd en was elke uitbraak gevaarlijk. Dan een schoonheid van een aanval. Thom Weinands zette de verdediging op het verkeerde been, Beeftink behield het overzicht en gaf breed op de meegekomen Schultinga, die 2-0 maakte. De stadjers kregen in de eerste helft welgeteld twee kansen. Bij de eerste ontglipte Jan-Willem Bijlsma en bij een tweede gelegenheid werd een vrije trap recht in de muur geschoten. Op slag van rust kans op nummer drie. Een sterke verdedigingsactie van Daan Kocken ging aan de aanval vooraf. Kocken stuurde de verdediging het bos in, gaf prima voor, waar Weinands net niet kon binnenglijden. In de tweede helft nam Ton Rozema risico door ook de laatste twee wisselspelers in te brengen. Halverwege de iets minderende tweede helft- zoals zo vaak neemt de scherpte af en worden spelers overmoedig- kreeg Zuidhorn weer een cadeautje. Invaller Peter Schultinga ging op de solotoer, draaide in het strafschopgebied weg en ging liggen. Arbiter Magermans wees wederom naar de stip. Bloem maakte opnieuw geen fout: 3-0. Ook al waren het goedkope doelpunten, Zuidhorn was verreweg de beste ploeg en de voorsprong meer dan verdiend.
Het publiek genoot vervolgens van een weergaloos doelpunt van Peter Janse, die nummer vier in de bovenhoek krulde. Dit overigens na wederom voorbereidend werk van Kocken. De Westerkwartierders kregen nog legio kansen op meer, maar de afwerking liet te wensen over. De zwart-witten snakten naar adem. De honger van Zuidhorn was nog niet gestild. In de 77e minuut ontsprong Schultinga de buitenspelval en gaf Janse de gelegenheid: 5-0. Het werd ook nog 6-0. De voorzet was strak en kwam van de voet van Janse, Frederik Eilander hoefde alleen maar binnen te lopen. Aan het eind zowaar de derde kans voor De Vogels. Een schotpoging van Marten Folkersma bracht doelman Jaap de Vries echter geen moment in verlegenheid. De Vries kon deze middag werkloos toekijken. Het applaus dat na afloop klonk was terecht voor de ploeg, die wil voetballen en ook kan voetballen.
De Vogels was geen partij (al was het zeker ook de verdienste van Zuidhorn). Komende zaterdag zijn alle ogen gericht op VV Groningen. Zuidhorn heeft nog twee wedstrijden in te halen. Bij winst is de achterstand nog zes punten. Bij een overwinning in het hol van de leeuw heeft de groen-witte formatie nog kans op het kampioenschap. Dat zal een hels karwei worden tegen onder meer Robert Oosterhof die al 38 keer heeft gescoord. Anders rest de moeilijker te openen achterdeur, de nacompetitie, waarvan de data nu al in de agenda staat van menig Zuidhorn-volger: 17 en 24 mei. Eén ding is zeker: voetballend hoort Zuidhorn (naar verluid verandert er weinig in de selectie ondanks de vrijwel zekere komst van het zondagelftal) in de derde klasse thuis. Minstens. 
ZUIDHORN – DE VOGELS 6-0 (2-0); Scoreverloop: 7. Laurens Bloem 1-0 (pen.), 27. Jos Schultinga 2-0, 63. Laurens Bloem 3-0, 71. Peter Janse 4-0, 77. Peter Janse 5-0, 87. Frederik Eilander 6-0; Scheidsrechter: Magermans (Hoogezand); Gele kaart: Leemhuis (De Vogels); Toeschouwers: 100
OPSTELLING ZUIDHORN: Jaap de Vries, Daan Kocken, Ronnie Spijkerman, Laurens Bloem, Erwin Renkema, Tom Meijer, Jos Schultinga, Thom Weinands (45. Peter Janse), Erik Beeftink (31. Peter Schultinga), Henry van Wijngaarden (45.Frederik Eilander), Ronald Visscher
STER VAN HET VELD: Daan Kocken (Zuidhorn). Verdedigen is een vies woord in dit voetballand. Meestal krijgen aanvallers de aandacht. Maar je mag blij zijn met een verdediger als Kocken, die het uiterlijk heeft van Puyol, tegen De Vogels schier onverslaanbaar was in de persoonlijke duels en bij menig aanval betrokken was. Niet voor niets heeft Zuidhorn de minst gepasseerde verdediging van de klasse.
OPVALLEND: Het verzorgde voetbal van Zuidhorn begint al bij de jongste jeugd. Pupil van de week, de 6-jarige Steijn Weggermans, werd door zijn vader al ingeprent: “Als iemand er beter voor staat moet je hem de bal geven”.