Aduard 2000 krijgt de rode lantaarn; Opende verliest de slag van ASC’75

0
111

Voetbaloverzicht

STREEK – Een aantal streekploegen moet vrezen voor degradatie. Aduard, Opende, FC LEO en Grijpskerk (zie verslag elders) zitten allen in de problemen. Aduard is zelfs op de laatste plaats beland. Het was toch al een zaterdag met weinig positieve resultaten. De Lauwers is terug op aarde na de 5-2 nederlaag tegen Drogeham.  Zuidhorn verloor de topper van VVG: 3-1. Winst was er wel voor Grootegast: 4-1.  Niekerk was vrij.
ADUARD 2000 begon veel te laat aan de wedstrijd tegen het ongenaakbare DZOH. Na de 0-3 en met nog een half uur te gaan begonnen de paars-witten duels te winnen en te vechten. Pressie leverde slechts een tegendoelpunt op en gemopper bij de Zuid-Drenten. Door het 1-3 verlies heeft Aduard de rode lantaarn overgenomen van Marum. Dit alles heeft geleid tot rumoer bij de technische staf. Volgens doelman Klaas Cruiming strookt het niet meer zo met de trainer. “Maar we moeten er collectief staan. Dat is belangrijker dan een trainer”. Na vier seizoenen tweede klasse dreigt weer afdaling naar de derde klasse. FC LEO verloor net als vorige week zeer geflatteerd. Het gehavende team van Jan-Jaap Zijlstra trof het niet met Be Quick Dokkum, een van de beste ploegen van 3B.  De Dokkumers van het Tolhuspark namen de leiding door alert te reageren bij de eerste paal. Gelegenheidsspits Peter Kolkena tekende snel voor de gelijkmaker. Maar in de tweede helft liet LEO zich opnieuw verrassen bij de eerste paal. Vervolgens gingen verdediging en keeper in de fout en liepen de gasten nog ruim weg: 1-5. “De jongens hebben het de hele wedstrijd volgehouden, ondanks alle tegenslagen, dat is een compliment waard”, vindt de Leenster trainer Jan-Jaap Zijlstra. FC GROOTEGAST won ruim van Leovardia ondanks een bedroevend begin. Tim Veenstra nam Grootegast bij de hand door twee keer te scoren. Na de rode kaart voor een speler van de ‘Liwarders’ en was de wedstrijd gespeeld. Rick Buma en Bennie Kits tilden de score naar 4-1. Al met al een matte vertoning. In de stand blijft Grootegast leider.  OPENDE verloor thuis de slag van ASC’75 in de onderste regionen. Arjen Veenstra opende al vroeg de score voor de thuisclub. Het ging lekker, tot keeper Eppie Pijpker gigantisch in de fout ging bij een vrije trap van ver, waarna de moed in de schoenen zakte. Vlak voor rust had de doelman weer een negatieve rol, waardoor het 1-2 werd. In de laatste minuut werd de eindstand bepaald op 1-3. “Je kunt niet alleen de keeper de schuld geven, je doet het met zijn elfen”, is Kees van der Molen van mening. ZUIDHORN moest het afleggen tegen het superieure VVG. De 3-1 was dan ook op zijn plaats. VVG kwam gelukkig op 1-0 en liet meerdere kansen liggen. Na rust faalde Peter Janse tot twee keer toe in afwerking. Zuidhorn heeft er wel een wedstrijd van kunnen maken, maar kwam tekort. “Te veel jongens speelden onder het normale niveau”, vond trainer Ton Rozema bovendien. Zuidhorn richt zich nu geheel op de nacompetitie en wil ‘de beste van de rest’ worden. DE LAUWERS was de laatste tijd in de zevende hemel en werd zaterdag terug op aarde gezet. Net als in de heenwedstrijd stond De Lauwers binnen het kwartier met 2-0 achter in Drogeham. Zelfs tegen tien spelers van de thuisclub kon de blauw-witte equipe het duel niet omdraaien en verloor nog ruim: 5-2. “We speelden veel te laks, er was geen instelling, we speelden de slechtste wedstrijd tot nu toe”, foeterde Oedse Pauw, leider van de troepenmacht uit Warfstermolen. OKVC boekte een reguliere overwinning op SC Kootstertille. ‘Olhoof’ dicteerde volledig de wedstrijd. Alleen het eerste doelpunt liet lang op zich wachten. Christiaan Koopman en Mauris Zuidema vonden alsnog het net: 2-0. In 5E houdt VVSV’09 de tweede plaats vast na de 4-2 overwinning op TEO: 4-2. De Ulrum/Zoutkamp-club blijft zowel Niekerk (dat niet in actie kwam) en Boerakker, dat een punt verspeelde, voor.  Zondag was KLOOSTERBUREN niet opgewassen tegen Heiligerlee: 1-4. Kloosterburen speelde aan de eigen Westerklooster wel beter dan de vorige week. “Alleen de tegenstander was beter”, zei leider Hans Bolt. De thuisclub nam brutaal de leiding via Anne Jan Onzinga, maar op slag van rust was het alweer gelijk en liepen de gasten na de pauze weg. “De inzet was veel beter dan vorige week”, zag Bolt positief. Negatief: het was de zevende achtereenvolgende nederlaag, waardoor het nog penibel wordt voor de zwart-witten. GVB moest zich overgeven in een schiettent. Het resultaat: Harkstede 6, GVB 3. GVB begon in Grootegast vanaf de eerste minuut slap aan het duel en was bij rust al kansloos: 0-2. Voor GVB scoorde Emiel Geling twee keer en Nick Bosklopper wist een keer de roos te treffen. EENRUM behaalde een nuttige zege tegen lijstaanvoerder van de tweede periode, Kwiek. Voor rust, die met 0-0 bereikt werd, viel er voor de toeschouwers weinig te genieten. Matig spel, het hobbelige veld en de harde wind waren hier mede debet aan. Na de pauze brak Milan Rutkowsky in de 55e minuut de ban, waarna de koppies van de jonge Hoogezandsters tot ergernis van hun trainer naar beneden gingen. Eenrum kwam nu aan beter voetbal toe, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een 4-0 overwinning: nog twee treffers van Rutkowsky, waaronder een strafschop en eentje van Tim Veenstra.