Bauke Mollema kan zich tijdens Tirreno-Adriatico niet meten met wereldtop

0
111
bauke tirreno

Alberto Contador buitencategorie

ITALIË – Na de Ruta Del Sol begon vorige week woensdag de tweede belangrijke wedstrijd van het seizoen voor wielrenner Bauke Mollema: de Tirreno-Adriatico. Een wedstrijd die Mollema wel ligt, zoals hij vooraf liet weten. “Het is mijn tweede Tirreno en als ik het parcours zo zie met een paar leuke steile klimmen en aankomsten bergopwaarts, dan krijg ik er veel zin. Natuurlijk is het afwachten hoe ik er precies voor sta. Dit is toch wel een wat andere wedstrijd dan de Ruta del Sol; hier staat de hele wereldtop aan de start dus is het best even spannend hoe ik me daartoe verhoud. Het lijkt wel een beetje een soort Tour de France.”
De verwachtingen waren duidelijk: een goede koers rijden, zo veel en zo vaak mogelijk voorin en de samenwerking met Robert Gesink gestalte geven. “Het is de één na laatste wedstrijd die we samen rijden voor de Tour, alleen de Baskenland rijden we nog samen, en tijdens de Tour zullen we beide kopmannen zijn, dus is het wel fijn om nog samen te koersen.” Woensdag werd de wielerronde uit de startblokken geschoten middels een  ploegentijdrit waarin Belkin als negende eindigde. “We hebben niet veel tijd verloren, we hadden veel snelheid en er stond een goed team. Ik ben tevreden”,  blikt de renner terug op dag één. De winst is er voor Omega. Op donderdag is het overleven. Niet vallen, geen gekke dingen doen. Een vlakke etappe van 166 kilometer van San Vincenzo naar Cascina. En zo geschiedde. Mollema komt keurig in het peloton over de finish en ziet in een hectische massasprint Matteo Pelucchi winnen. Mark Cavendish blijft leider in het algemeen klassement. Ook de daarop volgende vlakke etappe, die wordt gewonnen door Peter Sagan, rijdt Mollema een prima rit en komt op zes seconden van Sagan binnen. Hij staat dan veertigste in het klassement, maar daar zal zaterdag verandering in moeten komen als de eerste zware bergetappe op het programma staat. De rit over 244 kilometer in het skigebied leidt van Indicatore naar Selva Roronda en heeft een aankomst bergopwaarts na een gelijkmatige klim van 17 kilometer. Tot 5 kilometer voor het einde lijkt Mollema een rol te gaan spelen tijdens de finale. Maar dan moet hij lossen en komt als twintigste binnen met een achterstand van 34 seconden op winnaar Alberto Contador. Hij maakt wel een flinke sprong in het algemeen klassement en staat dan veertiende met slechts 10 seconden achterstand op de tiende plaats. De leiderstrui hangt net als de dag ervoor om de schouders van de Pool Kwiatkowski. Zondag verspeelt Mollema echter de kans op een goede klassering. Tijdens de laatste bergetappe van Amatrice naar Guardiagrele over 192 kilometer is het Alberto Contador die als in zijn oude (doping) tijden ongrijpbaar en van buitencategorie fietst. De renner van Tinkoff wint op magistrale wijze de vijfde etappe. Op de Passo Lanciano laat hij alle concurrenten achter zich, en op de korte maar steile muur van Guardiagrele (met stukken tot 30%) schudde hij de laatste overblijvers van de vroege vlucht van zich af. ‘El Pistolero’ pakt daarmee ook de leiderstrui over van de Pool Michal Kwiatkowski. Mollema werd op de Passo Lanciano weliswaar goed afgezet door zijn ploeggenoten, maar toen het demarreren voorin begon, kon de kopman van Belkin niets anders dan lossen en zo zijn de laatste twee etappes voor hem louter nog een formaliteit. “Jammer dat het zo ging in de laatste bergetappe. Ik ging voor een goede klassering. Dat zit er niet in. Toch heb ik goede hoop dat ik hier snel van herstel en ik hier sterker uitkom”, aldus een optimistische Mollema die op 24 maart weer helemaal fit en klaar hoopt te zijn voor Milaan-San Remo, de eerste echte klassieker van het jaar.  Zijn ploeggenoot en mede kopman Robert Gesink stapte uit de koers vanwege urinewegproblemen.