“De jongens kunnen niet wachten om het veld op te gaan”

0
1394
leens g voetballers leo

FC LEO krijgt G-team

LEENS – Een eigen voetbalteam, dat leek een zestal jongens die in de Kameleon in Leens wonen wel wat. Eén probleem: het dichtstbijzijnde G-team is in Zuidhorn en het wordt steeds lastiger om taxikosten naar het voetbalveld daar terug te krijgen van de verzekering. Reden om eens te kijken of een eigen G-team in Leens geen optie is. In de omgeving bleek er veel interesse te zijn voor zo’n voetbalteam, in een paar week tijd staan er zelfs al vijftien namen op papier en lijkt Leens een G-team te krijgen.
Dol enthousiast zijn de sportievelingen met een beperking die in de Kameleon wonen. Afgelopen maandag maakten de jongens voor het eerst kennis met Arjen Fledderman (voorzitter) en Henk Bruinius van FC LEO. De klik is er meteen, er wordt veel gepraat en gelachen. Bruinius: “De jongens zijn heel enthousiast. We hebben ze een muts van FC LEO gegeven, die gingen direct op. En van hun begeleider Marieke van der Sluis hoorde ik dat de mutsen de hele avond zijn opgebleven. Ook kwamen ze direct de avond daarop bij de training kijken.”
Behalve de zes uit Leens, hebben ook vier voetballers uit Bedum en vijf van de zorgboerderij in Broek zich aangemeld. “Voor hen is Leens ook dichterbij dan Zuidhorn. Dat is natuurlijk mooi voor ons, zo hebben we een mooi aantal spelers op papier”, vertelt Marieke van der Sluis. Zij helpt de mannen van de Kameleon met het oprichten van het team. “We hebben contact gezocht met FC LEO, ook zij reageerden direct heel enthousiast. En dat is mooi, want dit is natuurlijk wel ander voetbal dan ze daar gewend zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld zeven tegen zeven gespeeld. Beide partijen moeten dus nog het één en ander leren, maar daarbij krijgen we goede begeleiding vanuit de KNVB. Zij hebben speciale cursussen voor trainers die mensen met een verstandelijke beperking begeleiden.”
Ook al is alles nog pril, vanuit FC LEO hebben zich al een tweetal trainers aangeboden: Roelof Hovius en Koos Reitsema. “Voor ons is dit een mooie uitdaging”, vertelt Bruinius. “Natuurlijk is het voor ons ook nieuw allemaal, maar door goed te overleggen moet dit lukken. Begin april komen we voor het eerst met z’n allen samen voor een kennismaking en rondleiding.”
Allemaal leuk en aardig, maar de jongens kunnen natuurlijk niet wachten om voor het eerst de voetbalschoenen aan te trekken. Voor de zomer hoopt het G-team al aan de slag te kunnen, eerst met trainen en toernooitjes. “En we willen ze ook bij ons open air toernooi betrekken”, vertelt Bruinius. “Maar er staat nog niks vast hoor, we moeten eerst maar eens kennis maken en uitzoeken of alle vijftien er echt voor willen gaan.”
Dat het allemaal zo snel zou gaan, had van der Sluis niet verwacht. “Ik denk dat het komt omdat iedereen zo razend enthousiast is. De jongens vinden het wel spannend, maar hebben er vooral heel veel zin in. Ze vinden het heerlijk om lekker buiten te zijn. Eén van de jongens zei al: ‘ik kan m’n agressie zo lekker kwijt op de bal.’” 
Om van het G-team een succes te maken, wordt momenteel nog druk gezocht naar sponsors. Er zijn natuurlijk mooie tenues nodig, evenals trainingspakken en tassen. Ook zou het mooi zijn als het team af en toe een busje zou kunnen lenen om naar de wedstrijden af te reizen. Want die afstanden zijn niet mals. G-teams zijn in de regio nogal dun bezaaid. Zuidhorn is het dichtste bij, maar andere teams zijn bijvoorbeeld in Groningen, Veendam, Sneek of Emmen.